Вихідні будівельні білки кісткової тканини синтезуються в нові хімічні елементи, відзначають вчені.

Експерти довго дивувалися, як у викопаних динозаврів можуть зберігатися не тільки кістки, але і м'яка тканина, хоч вона повинна була давним-давно розкластися.

Лише нещодавно дослідники зуміли з'ясувати, чому останки стародавніх тварин так добре зберігаються.

Щоб краще зрозуміти, яка причина розкладання білка з м'яких тканин, було взято 35 зразків з кісток динозаврів. Були взяті як кістки, так і зубні частини, а також шкаралупа з яєць. Стало відомо, що у такому кислотному середовищі, серед якої вапняк або піщаник, м'яка тканина зберігається більш успішно.

А все через те, що крихкий білок в процесі перкисного оксисления та глюкурування перетворюється в ліпіди, які дуже важко руйнуються.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Показати ще

Експерти порівнюють ліпіди з скоринкою з підгорілого тосту. Дані хімічні елементи стійкі до води, а також мають властивості, які і дають їм захищеність від руйнівних впливів.

Нагадаємо: Навіщо динозаври ковтали камені і носили довгий хвіст? Найцікавіші факти про давніх ящерах, які точно вас здивують

При слові "Динозавр", відразу виникає асоціація з тиранозавром або стегозавром. Але насправді цих тварин було трохи менше двох тисяч. Вони були і травоядними, і хижаками, а деякі і зовсім відрізнялися змішаним типом харчування.



Як раніше повідомляв "Знай.uа" вчені з'ясували, якого кольору були яйця у динозаврів

Традиція відкладати кольорові яйця з'явилася ще серед пернатих динозаврів. Таку заяву зробили науковці у статті в журналі Nature.

Це відкриття різко змінює всі уявлення про еволюцію яєць. Майже два століття орнітологи вважали, що різні лінії предків сучасних птахів кілька разів "винайшли" цю форму захисту свого потомства незалежно один від одного.

Також Знай.uа" писав про те, что вчені показали світові павука-мутанта з головою собаки

Відповідні фото опублікували експерти з наукового ресурсу Science Alert. Це ще раз підтверджує, що наша природа має безмежну фантазію.