Коли погода за вікном не віщує нічого доброго (принаймні, в температурних умовах), то легко допоможе зігрітися традиційна страва Туркменії, шурпа. Існує багато рецептів цієї смакоти, але ми зупинимося на більш традиційному і найменш затратному із них.
Вам знадобиться:
Баранина (задня частина) - 600-700 грамів
Цибуля ріпчаста - 4 штуки
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
Морква - 2 штуки
Помідор - 2 штуки
Картопля - 3 штуки
Перець болгарський - 2 штуки
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Вода чиста дистильована вода - 3 літри
Перець чорний мелений - за смаком
Шурпа по-татарськи: готуємо баранину
Ретельно промийте під проточною водою задню частину баранячої м'якоті, витріть м'ясо паперовими рушниками і зріжте із неї всі жилки, шматочки пліви, потім поділіть на порційні шматки (приблизно до 4 сантиметрів у діаметрі) і покладіть у глибокий казан, літрів на 4-5, не менше.
Варимо бульйон
Залийте баранину двома літрами води, поставте на великий вогонь, доведіть до кипіння, а потім треба зменшити газ до середнього рівня і так проварити ще 5 хвилин. Коли зверху з'явиться піна, зніміть її столовою ложкою, а потім злийте залишки рідини у з м'ясом в друшляк. Промийте його і перекладіть у чистий казан, залийте трьома літрами води і знову поставте варитися при високій температурі.
Після кипіння вогонь треба зменшити і накрити казан кришкою, але залишити маленьку щілину. Нехай доходить до потрібної консистенції не менше 2-2,5 годин. Тоді треба ще раз зняти піну.
Овочі
За цей час підготуйте решту компонентів страви. Очистіть цибулю від шкірки, моркву (до 2 сантиметрів), картоплю (на 4 частини) та болгарський перець (шматки по 4 сантиметри, соломкою), помідори. Покладіть їх у глибоку миску і залийте водою. Викладіть на тарілки.
Доводимо шурпу до повної готовності
Прослідкуйте, коли м'ясо стане м'яким, тоді можете додавати овочі і варити ще 20 хвилин, посоліть за смаком, і потримайте на вогні іще 15 хвилин. Коли вогонь вимкнули, нехай страва постоїть накритою до 5-7 хвилин. Після цього можна насипати у глибокі тарілки і подавати до столу. Нехай смакує!
Дивіться: як готувати шурпу вдома