Навколо державного бюджету на 2021 рік було зламано чимало списів - і ось він, нарешті, прийнятий. До яких практичних наслідків він призведе, розповів політолог Руслан Бортник.

Коментатор відзначив, що бюджет зверстаний з розрахунку приросту ВВП на 4,6 відсотка. Але чи є підстави для такого оптимізму? Адже торік ВВП не те що не зростав - він впав приблизно на стільки ж.

Державний борг досягає вже майже трьох трильйонів, а це в порівнянні з показниками передреволюційного 2013 року означає зростання на 579 відсотків. У бюджеті на його виплату закладена, здавалося б, астрономічна сума - шістсот мільярдів гривень. Але насправді це навіть не половина того, що ми повинні заплатити. Треба десь знайти ще понад 700 мільярдів - а де?

Глава уряду Денис Шмигаль назвав цей бюджет «бюджетом можливостей». Руслан Бортник у виразах куди більш різкий - він вважав за краще назву «бюджет безвиході». Майже дві третини видаткової частини бюджету йдуть або на виплату зовнішнього боргу, або на утримання силовиків. На соціальні витрати йде менше чверті бюджету, а шість років тому на це йшла половина.

Коефіцієнт корисної дії української держави жахливо низький - вона фактично працює тільки сама на себе, та ще на виплату зовнішнього боргу.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Для прикладу варто придивитися до Міністерства охорони здоров'я, адже на дворі епідемія коронавірусу. На 2021 рік це відомство просило дати йому вдвічі більше грошей, ніж в попередньому році. Але отримало воно набагато менше - рівно настільки, щоб лікарі отримали надбавку до зарплати в 30 відсотків. А що таке 30-процентна надбавка до дев'ятитисячної (середня цифра саме така) зарплати? В усякому разі - не та сума, яка утримає лікаря від звільнення.

На думку Руслана Бортника, влада поводиться так, немов пандемія коронавірусу вже в минулому - хоча це, очевидно, не так.

Раніше цей експерт поставив Україну перед вибором: кредити чи суверенітет?

Також він висловив припущення щодо підготовки приватизації «Укроборонпрому».