Верховна Рада України мала достатньо повноважень для запровадження зелених тарифів в Україні у 2009 році, що сприяє розвитку відновлюваної енергетики в країні.

Про це у статті для газети "Юридична практика" написав Григорій Берченко, доцент кафедри конституційного права України Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

Він нагадав, що 47 народних депутатів України подали подання до Конституційного Суду України з метою перевірити наявність повноважень у Верховної Ради на запуск зелених тарифів в Україні.

"Конституційний Суд України (КСУ) час від часу стикається з проблемою компетенції законодавця, предметом законодавчого регулювання, його межами, адже саме порушення таких меж може наводитися як аргумент неконституційності положень закону», - пише експерт.

Він провів аналіз низки європейських практик і підкреслив, що парламент діяв у рамках своїх повноважень. При цьому Берченко вказує, що Верховна Рада України вільна у визначенні політики ціноутворення, встановлюючи граничний рівень тарифів, що є складовою внутрішньої економічної та соціальної політики.

"Навряд чи логічно бачити цінову сферу в цьому списку як якусь особливу, яка має особливий статус з точки зору її нормативного регулювання і повинна грунтуватися на підзаконній регламентації, при цьому Інші сфери повинні підлягати регламентації законодавчої», - сказав експерт.
Також він повідомив, що уряд, у свою чергу, має право здійснювати індивідуальне правове регулювання у сфері тарифів, про що свідчить раніше прийняті рішення КСУ.

Нагадаємо, в серпні 2020 року за позовом 47 народних депутатів, що входять в орбіту впливу олігарха Ігоря Коломойського, Конституційний суд відкрив провадження у справі про конституційність закону про зелені тарифи.
Роком раніше олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Цензор.нет повідомив, що обмірковує можливість подачі запиту до Конституційного Суду про конституційність виплати зелених тарифів на енергію з альтернативних джерел.

На думку співзасновника асоціації відновлюваної енергетики України Ігоря Тинного, народні депутати, дії яких пов'язані з інтересами бізнесменів Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука, створюють тиск на виробників «зеленої» електроенергії, щоб погіршити інвесторам умови ведення бізнесу і полегшити можливість рейдерського захоплення цих підприємств.

На думку доктора юридичних наук, професора Ужгородського національного університету, радник Голови Конституційного Суду України (2008-2010) Михайла Савчина, парламент України мав повноваження на введення "зелених" тарифів, які зараз намагаються оскаржити в Конституційному Суді.

Як зазначає юридичний радник компанії Арцінгер Ярослав Чекер, жодна країна в світі не ставить під сумнів законність «зелених» тарифів, визнання їх неконституційними в Україні стане катастрофою для інвестиційного іміджу країни.