Про це він заявив на своїй сторінці в Facebook.

«З огляду на те, що путінський режим побудував в Білорусі атомну станцію, електроенергію з якої ніхто в ЄС не захотів купляти, Україну можуть залити демпінговими кіловатами. Цього допустити не можна. Тож я подав правки до закону України, які дозволять подовжити заборону на імпорт до кінця наступного року», - повідомив нардеп.

При цьому уже в 2022 році Україна має від’єднатись від російської енергосистеми, інтегруватися в енергосистему країн ЄС і після цього фізично імпорт з РФ буде неможливий.

«Це важлива частина євроінтеграції. До цього часу ми маємо не допустити, щоб Росія прив’язала нас до свого енергетичного «рускага міра», - заявив нардеп.

Бондар наголосив, що саме через імпорт струму з Росії 2020 рік був найтяжчим роком для українських шахтарів за останні 20 років.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

«Колапс був спровокований відкриттям восени 2019 року імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Тоді лобісти дешевої ворожої електроенергії домоглися створення критичних запасів вугілля на складах та зупинення усіх українських шахт. Видобуток впав, шахтарі отримували неповні зарплати з великими затримками», - нагадав Михайло Бондар.

Зупини імпорт вдалося навесні 2020 року, однак з 1 січня 2021 року існує ризик відновлення поставок, які можуть спровокувати нову кризу на енергоринку.

Як повідомлялося, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 г. Усього Україна закупила понад 1 млрд кВт-год електроенергії. Прямі збитки енергосистеми від імпорту становили 3 млрд грн.

Імпорт був призупинений на тлі критики в тому числі з боку Президента Володимира Зеленського.

За даними тимчасової слідчої комісії Верховної ради, саме імпорт став причиною найбільшого за всю історію незалежності кризи на енергоринку і рекордних збитків державних енергокомпаній.