Як відомо, президент Володимир Зеленський висунув ряд ініціатив щодо допомоги малому бізнесу, який страждає від карантинних заходів.

Чи буде від цього користь - розмірковує політичний аналітик Руслан Бортник.

З весняного карантину, який і завдав малому бізнесу найжорстокіший удар, пройшло вже дев'ять місяців, але влада чомусь занепокоїлася цим питанням тільки зараз. Чи не пізно?

Для президента цілком природним є прагнення допомогти громадянам, які постраждали від карантинних обмежень. Але наскільки щире це прагнення?

«Мені здається, що у всьому цьому є одне велике «але». Всі президентські ініціативи - лише частина піар-кампанії української влади», - скептично зауважує політолог.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Досі немає ніякого державного акта, який би регулював це питання. Проєкт закону, висунутий Зеленським - це лише проєкт, і цілком може залишитися таким.

Крім того, на допомогу бізнесу знадобляться гроші, і чималі - Бортник вважає, що потрібна сума від 13 до 15 мільярдів гривень. Але в державному бюджеті ці кошти не прописані. Отже, підприємці якщо й отримають підтримку, то не раніше наступного року.

«Я спілкуюся з бізнесом, і серед усіх підприємців, у кого я запитував, чи отримували вони ті виділені пільги на робочі місця і ЄСВ навесні-влітку 2020 року, я не знайшов жодного, хто б отримав допомогу від держави», - говорить аналітик.

Він також послався на слова голови Асоціації малого і середнього бізнесу Руслана Соболя. Той теж не знає нікого, який отримав допомогу від держави, хоча зверталися за нею багато.

«Ідея правильна, але трохи запізніла, та й реалізовується в дуже складній формі. Високий ризик того, що вона так і залишиться піаром президента», - вважає Руслан Бортник.

Він вважає, що малим і середнім підприємцям варто повернути частину податків за час карантину, коли вони зазнали найбільших збитків. Також необхідно докласти зусиль для збереження робочих місць, адже згодом відновлювати їх буде набагато дорожче.

Так чи інакше, підстав для оптимізму поки що мало. Варто почекати подальших дій Кабміну.

Раніше Руслан Бортник попереджав про загрозу дефолту.

Також він вказував на небезпеку, яку несе локдаун для економіки.