Тарифи на електроенергію для побутових споживачів не змінювалися протягом 4 років при інфляції в 20-25%.

Про це повідомив керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

«У нас тарифи для населення з 2016 року не змінювалися. За 4 роки у нас інфляція 20% або 25% була, а електроенергія для населення не зростає. Таке довго не може бути. Так, ми знаємо, у нас постійно з цим проблеми. Тому що до 2015 року воно теж 5 років не змінювалося. Але рано чи пізно доводиться», - зазначив аналітик.

Посилаючись на заяви в.о. міністра енергетики Юрія Бойка, Паращій зазначив, що зараз фактично населення платить тільки за послуги з постачання та розподілу електроенергії.

"Якщо ми говоримо, що у нас зараз тарифи на розподіл зростуть через реформу в обленерго, то виходить, що зараз ринок буде ще населенню доплачувати за те, що вони споживають електроенергію»,-додав керівник аналітичного департаменту Concorde Capital.

При цьому Паращій зазначив, що оскільки плановані параметри підвищення тарифів поки невідомі, говорити про ступінь впливу цього рішення на економіку і обсяг крос-субсидування передчасно.
Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2017 р.вони становлять 0,9 грн/кВт.година на перші 100 кВт.год і 1,68 грн / кВт.годину на решту обсягу місячного споживання.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 р.навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Глава Міненерго Юрій Бойко 26 листопада заявив про вимушений перегляд підходів до формування тарифів для населення найближчим часом.