До кінця 2020 року залишилося небагато, проте багато українців продовжують сподіватися, що за цей час влада встигне підготувати та прийняти робочий державний бюджет на 2021 рік.

Блогер Михайло Чаплига в програмі «Чаплига без питань» на YouTube руйнує ці надії.

За його словами, зовсім не випадково негайно після завершення голосування в США Зеленський привітав Джо Байдена з перемогою, яка тоді ще була зовсім не очевидна. Річ у тім, що відразу після цього керівництво Національного банку України вирушило за океан просити нових кредитів.

«Оскільки права друкувати гроші у нас немає, а взяти їх десь потрібно — дайте нам, будь ласка, кредит, а то ми вже все з'їли. Серед «соросят» є цілком адекватні та освічені люди, а тому я пошлюся на аналітику колишнього заступника міністра економіки Павла Кухти», - зазначає аналітик.

Павло Кухта: джерело: Facebook

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Він повідомляє, що, за станом на 9 листопада, бюджетні витрати не були профінансовані на чверть — а це 323 мільярдів гривень, майже половину з яких складають зарплати, пенсії, допомоги, субсидії та тому подібні виплати.

Так, Україна іноді отримує дещо від Світового банку — але в межах однієї-двох сотень мільйонів доларів, тільки щоб народ не збунтувався з голоду.

«План щодо прибутків на листопад-грудень 2020 року - 11 мільярдів, але тільки за умовою перевиконання очікуваних планів мінімум на чверть. Як досягаються плани? З експортерів знімають ПДВ, а після експорту — повертають, а ось зараз уряд повернувся до практики неповернення ПДВ, як було при Януковичі. Всі податки ми проїли, а свої гроші віддавати важко», - констатує оглядач.

На думку Чаплиги, для закриття цієї діри в бюджеті знадобиться 140 мільярдів гривень, але при цьому залишиться ще двісті мільярдів дефіциту. Де взяти гроші? Що було зароблено — то ми вже витратили. Хіба що, як похмуро жартує аналітик, залишилося тільки дозволити торгівлю органами для пересадки.

Втім, теоретично залишається можливість випуску облігацій внутрішньої державної позики, а й на цей рахунок Чаплига не відчуває оптимізму — впадуть процентні ставки, і інвестори остаточно втратять інтерес до нашої країни.

Миха Чаплига, фото YouTube

На закінчення Михайло Чаплига зробив прогноз про майбутній секвестр чи недофінансування незахищених економічних проєктів. Скарбниці залишиться надія на житлово-комунальні тарифи, які як і раніше будуть зростати.

Раніше свою думку про державний бюджет висловлював політолог Руслан Бортник.

Його вельми жорстко схарактеризував і Микола Томенко.