Свою думку з цього приводу висловив політолог Юрій Атаманюк.

Він нагадав про дані, які повідомляють провідні університети США — Гарвардський і Стенфордський, за підсумками досліджень, які вони провели на замовлення уряду своєї країни.

На перший погляд, ці дані підтверджують розумність політики офіційного Києва. У більшості випадків центрами поширення інфекції коронавірусу виявляються або готелі, або ресторани.

Однак так буває тільки тоді, коли їх завантаженість складає сто відсотків. Варто цим показником знизитися хоча б на 15 відсотків — і ризик зараження зменшується вже на 80 відсотків. А якщо ці заклади заповнені на 75 відсотків, то він зменшується до величини менше одного відсотка, якою можна знехтувати.

Але в Україні діє незвичайний карантин, аналог якої важко знайти в будь-якій іншій країні світу. Формально за зразок взято Ізраїль — то там дії влади породжені абсолютно іншими умовами.

Популярні новини зараз

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Річ у тім, що більшість людей Ізраїлю дотримується ортодоксального юдаїзму. Вони готові нехтувати заборонами влади збиратися великими групами заради того, щоб дотримуватися суботу. І саме серед них виявляється найбільший відсоток зараження.

В Україні немає такої кількості релігійних фундаменталістів, тут ця проблема не актуальна. Зате актуальна інша: у сферах, пов'язаних з туристичним бізнесом, працює близько трьох мільйонів осіб. Карантин позбавив їх усіх можливості заробляти на життя.

Тим часом, згідно зі статистикою, в Україні коронавірусів заражено близько 500 тисяч осіб, але смертність в цьому середовищі не досягає і двох відсотків. Від грипу та пневмонії вмирає вдвічі більше людей.

«Люди не довіряють владі, тому що бачать: уряд не зробив щось необхідне, на що були гроші — створення достатньої кількості ліжко-місць, захист медиків і забезпечення хворих киснем. При такому ставленні держави до українців локдаун вихідного дня — просто демонстрація активності. Я категорично проти такого рішення влади», - говорить Атаманюк.

Раніше повідомлялося про можливість введення в Україні повного локдауну.

Але заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко вважає карантин вихідного дня альтернативою йому.