Дружини, брати та інші родичі народних депутатів від президентської фракції "Слуга Народу" стали їхніми помічниками у Верховній Раді. І це попри те, що президент Володимир Зеленський перед виборами обіцяв викорінити кумівство.

Читайте Знай в Google News!

Про низку таких призначень розповідається у розслідуванні програми "Схеми".

Наприклад, депутат Микола Тищенко, який є кумом глави Офісу президента Андрія Єрмака, прокоментував ситуацію з кумівством наступним чином.

нардеп Микола Тищенко, скрін з відео

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

"До кумівства? В Україні це наша національна ідея. Всі куми. Всі — без винятків. Адже в нас у нашій православній слов'янській історії так заведено, що ми всі друзі навіть не через 5-те рукостискання, а через 2-ге. От у мене таке відчуття, що ми з вами (з журналістом — ред.) також можемо кумами бути. Та ні, такого не може бути (що кумівства не буде — ред.). Такого не може бути апріорі в Україні. У нас всі куми."

У розслідування йдеться, що помічницями депутатів стали дружини братів депутатів Стефанчуків. Марина Стефанчук (жінка віцеспікера Руслана Стефанчука) допомагає Данилу Гетманцеву, Оксана Музика-Стефанчук — помічниця свого чоловіка Миколи Стефанчука.

Людмила Буймістер призначила помічником свого чоловіка, у Юрія Корявченкова (Юзік) та Ігоря Василіва помічниці — їхні дружини, Олександр Скічко, Георгій Мазурашу і Богдан Яременко — зробили помічниками своїх братів.

Олександр Скічко, фото: Instagram

Попри те, що у цих випадках йдеться про призначення на громадських засадах, тобто без зарплати, однак і такий помічник отримує доступ до парламенту.

Як відомо, у Володимира Зеленського є перший помічник — Сергій Шефір, його бізнес-партнер по "Кварталу". А от у Шефіра є син Микита, який став помічником депутата Юрія Кісєля. Спочатку Шефір-молодший отримав зарплатню у 6 тисяч гривень, але згодом Кісєль вже попросив Раду про збільшення зарплати вчетверо — до 24 тисяч. Йому також два місяці поспіль виписували премію у 20 тисяч гривень.

Та крім них, знайшлися й інші, охочі прилаштувати своїх родичі. Наприклад, Максим Березін, "слуга народу" з Кременчука, на початку роботи парламенту спробував призначити помічником свого брата із зарплатою у 48 тисяч гривень.

Але через те, що оформлення родича на зарплату може вважатися порушенням закону через конфлікт інтересів, за 11 днів після подання заяви Березін її забрав і призначив брата помічником на громадських засадах. Проте згодом Березін попросив в апараті парламенту виготовити візитівки для брата — із золотистим логотипом на перламутровому папері.

Юрій Корявченков (Юзик)

"Слуга" Ігор Копитін крім призначення брата Володимира помічником народного депутата, його ще зробили радником підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Депутат Володимир Тимофийчук призначив помічником родича Богдана Тимофийчука і попросив для нього зарплату у 24 тисяч гривень. НАЗК назвало це порушенням закону, тому справа вже у суді.

Повідомляється і про Марину Нікітіну, яка на другий день після складання присяги депутата попросила призначити чоловіка помічником-консультантом і встановити йому зарплату у 24 тисячі гривень. За пів року на посаді він отримав майже 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

Слід зауважити, що за тиждень до виходу матеріалу "Схем" Верховна Рада таки заборонила депутатам брати помічниками своїх родичів.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні МВС ввело водійські права і техпаспорт нового зразка: як довго будуть дійсними старі документи

Як повідомляв портал "Знай.ua", з пенсій українців можуть відрахувати до 50% від загальної суми: нюанси стягнення

Також "Знай.ua" писав, що як розрахувати розмір майбутньої пенсії: у ПФУ розповіли про електронні послуги