НАК «Нафтогаз України» запропонував побутовим споживачам укласти контракти на постачання природного газу протягом року за формулою з прив'язкою до форвардними цінами на німецькому хабі NCG плюс фіксована націнка в 20,67 євро за 1000 куб. м. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

«Ціна за річними контрактами буде визначатися, виходячи з котирувань міжнародних газових хабів, поточного ринкового спреду, а також умов оплати. Запропонована формульна ціна є прогнозованою і повністю відповідає ринковим ціновими індикаторами і не створює перекосів на ринку», - повідомив «Нафтогаз».

На сайті дочірньої компанії «Нафтогазу» - «Нафтогаз Трейдинг» - оприлюднено проект річного договору із зазначенням формули ціноутворення.

Згідно з цією формулою, ціна для побутових споживачів буде визначатися на підставі середньоарифметичного значення цін на газ з постачанням в наступному місяці на німецькому хабі NCG за період з 1 по 22 число місяця, який передує поставці. Так, наприклад, ціна газу про жовтні буде формувати на підставі форвардних цін на хабі NCG за 1-22 вересня.

Плюс до ціни хаба буде додаватися фіксована до кінця року премія в розмірі 1,95 євро за МВт-година або 20,67 євро за тис. куб. м. Ця премія (ринковий спред) по суті включає логістичні витрати на доставку газу від німецької хаба NCG в Україну і трейдерську маржу.

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

В подальшому ціна на хабі плюс премія переводяться з євро в гривню за курсом НБУ за 1-22 число попереднього місяця і до цієї ціни додається 20% ПДВ.

Виходячи з формули, ціна за цим контрактом на серпень буде становити 2,93 грн за 1 куб. м (з ПДВ).

Нагадаємо, з січня по липень 2020 р. ціни на газ в Україні формувалися на підставі котирувань на газовому хабі в Нідерландах (TTF) плюс витрати на доставку в Україну. З 2017 по 2019 рр. застосовувався такий же принцип, тільки з прив'язкою до німецького хабу NCG.

Підхід до визначення цін на природний газ для населення за принципом імпортного паритету (хаб+доставка) зафіксовано в меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який підписаний Президентом Володимиром Зеленським.

Аналогічна формула – «Роттердам+» – діяла в 2016-2019 рр. для визначення ціни на вугілля. Як і для природного газу, вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам - Роттердам - Антверпен в Україну. Формулу скасували 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.