Державне бюро розслідувань активізувало розслідування за фактом переплат промисловими споживачами за електричну енергію після скасування формули ціноутворення на українське вугілля з прив'язкою до імпортного паритету (Роттердам+).
Про це повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у своїй колонці «Як «Роттердам плюс» рятує «Центренерго» на сайті «КорреспонденТ.net ».
«Коли влада повернулася до формули «Роттердам+» різко активізувалося розслідування ДБР, розпочате за моєю заявою. Його ключова теза — наявність мільярдних переплат промспоживачів за електроенергію після скасування формули», — пише експерт.
За словами Марунича, після скасування прив'язки цін на вугілля до імпортного паритету, у другій половині 2019 р, відбулося зростання цін на вугілля.
«У першому півріччі 2019 року затверджений НКРЭКУ Порядок дозволяв утримувати ціну на вугілля для українських споживачів на рівні 1700 грн/т. Після його скасування, з другого півріччя минулого року вартість вугілля підскочила до 1900 грн/т. В результаті, зусиллями борців з ненависним «Роттердамом» промислові споживачі переплатили за електроенергію понад 6,2 млрд грн з липня 2019-го по квітень 2020 року», — відзначає експерт.
Зі слів Марунича, ДБР активізація слідчих дій за його заявою в тому момент, коли державна компанія «Центренерго» за прямим дорученням Офісу президента повернулася до купівлі вугілля за ціною Роттердам+.
«Як раз, в розпал «реінкарнації» формули мені довелося давати розширені показання по цій справі. Впевнений, що далі на допити повинні викликати тих, хто всі ці роки створював хмари брехні навколо Роттердаму, і в теж час покривав схеми в енергетиці, схвалюючи формулу «Амстердам+» для газу, і вводив в оману НАБУ, яке вже 3,5 роки ніяк не може знайти підтверджень того, що «Роттердам+» мав якийсь негативний ефект. Мова, звичайно ж, про негласне прес-аташе феросплавних заводів – Андрія Герусе», — підсумував співголова Фонду енергетичних стратегій.
Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.
10 липня за дорученням Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам+»
Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів — біржа TTF.