Як Україна може використати досвід Німеччини у стимулюванні розвитку відновлюваної енергетики?

Ми давно хотіли дослідити, яким чином Німеччині вдалось прийти до 49 ГВт побудованих сонячних станцій (станом на 1.01.2020 року). В цьому нам допоміг Андрій Герус – Голова комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП, який днями звернув увагу на успішні результати застосування “зеленого” тарифу в Німеччині і порівняв його з “зеленим” тарифом для СЕС в Україні.

Наведемо більш глибоку картину тих процесів в Німеччині та Україні, про які вже згадав Андрій Михайлович.

Німеччина. У березні 2011 року, через два тижні після аварії на атомній станції Фукусіма (Японія), Німецький уряд прийняв рішення вивести з експлуатації більше половини (8 із 17) діючих атомних реакторів, тобто абсолютно всі реактори, які вже відпрацювали більше 30 років, а також запланували протягом 11 років, до 2022 року, остаточно закрити решту діючих атомних реакторів в Німеччині. Саме з цих причин ми бачимо миттєвий приріст встановлених потужностей СЕС в Німеччині: в 2011 році вже було побудовано додатково 7,9 ГВт СЕС, в 2012 році – плюс 8,1 ГВт сонячних станцій.

Середній розмір “зеленого” тарифу станом на сьогодні, який виплачується в Німеччині складає 0,25 Євро, а в 2004 році навіть сягав 0,57 Євро для дахових СЕС і 0,47 Євро для наземних. При цьому, розмір “зеленого” тарифу для нових станцій, збудованих у 2020 році в Німеччині коливається від 6,95 євроцентів для промислових до 9,87 євроцентів для дахових СЕС, а новозбудовані станції отримують гарантовану підтримку за “зеленим” тарифом на 20 років, тобто до 2040 року. З наведеного нижче графіку також бачимо, що в Німеччині “зелений” тариф для СЕС з 2015 по 2020 роки знижувався дуже повільними темпами і лише всього на 3 євроценти за 5 років. Варто також відзначити, що станом на сьогодні лише 14% встановленої потужності СЕС – це домашні СЕС.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

Україна. Економічно та законодавчо сприятливі умови для інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики завдяки застосуванню успішної в світі моделі “зеленого” тарифу співпали з суттєвим здешевшанням у 2018 році технологій та обладнання для сонячної енергетики. З нашої точки зору, саме цей факт та прямі законодавчі гарантії повернення інвестицій частково нівелювали ті політичні та фінансово-банківські ризики, які досі пригнічують економіку України, з урахуванням гібридної війни та енергетичної залежності. Таким чином, у 2018 році в Україні було побудовано додатково 0,7 ГВт, а в 2019 році – ще 3,5 ГВт промислових сонячних станцій.

Державні гарантії та бум сонячної енергетики в світі сприяли рекордному залученню більше 150 млрд гривень інвестицій в українську ВДЕ енергетику, здебільшого в сонячну галузь. Галузь ВДЕ стала єдиною галуззю енергетики, яка побудувала нові генеруючі потужності за останні 16 років. Встановлена потужність всіх СЕС в Україні сягнула близько 5,4 ГВт (станом на 01.01.2020 року), тому, фактично, завдяки новим сонячним станціям Україні і вдалось досягти цілі у 11% електроенергії з ВДЕ до 2020 року, що визначена міжнародними зобов’язаннями нашої країни.

Середній розмір “зеленого” тарифу в Україні складає 0,16 Євро, що на 36% менше ніж середній розмір “зеленого” тарифу в Німеччині. Варто відзначити, що розмір “зеленого” тарифу в Україні у 2020 році вже знизився на 25% і становить від 11,26 євроцентів для промислових СЕС до 12,28 євроцентів для дахових СЕС, тобто він є вищим ніж в Німеччині всього від 2,5 до 4 євроцентів (детальніше див. графік) та діє до кінця 2029 року, а не до 2040 року, як в Німеччині. З урахуванням високої вартості капіталу в Україні та надмірних розмірів плати за приєднання, період окупності нових невеликих СЕС у 2020 році став співмірним із періодом окупності таких же СЕС в Німеччині, і це без урахування хронічної заборгованості держави перед виробниками ВДЕ в Україні на рівні 95% на місяць (актуально за квітень-травень-червень 2020 року), що враз нівелює всі переваги інвестувати в чисту енергетику в Україні.

Запропоновані Урядом зміни підтримки сонячної енергетики, які були схвалені народними депутатами в першому читанні означають, що Україна рухається в протилежну сторону від Німеччини. Зокрема, через відкладання запровадження аукціонів, згортання підтримки будівництва нових СЕС, чи одностороннє ретроспективне погіршення умов для інвесторів діючих СЕС.

Асоціація сонячної енергетики України