Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час другого засідання Антикризового енергетичного штабу, повідомляє Урядовий портал.

"Компанії потрібно дати можливість торгувати за нормальними цінами. Наше завдання - захистити "Енергоатом". НАЕК кожен місяць отримує збитки мінус 1 млрд грн, у зв'язку з тим, що продає електроенергію за півціни на балансуючому ринку. Дешевше не торгувати, ніж торгувати у збиток. Тому наше завдання захистити - "Енергоатом" та колектив підприємства", - сказав Шмигаль.

Також Шмигаль заслухав доповідь в. і. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольги Буславец про стан виконання рішень першого засідання Антикризового енергетичного штабу.

При цьому глава уряду заявив, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг не повинна ігнорувати рішення Антикризового штабу, а «Енергоатому» необхідно дотримуватися затверджений прогнозний баланс.

Крім того, Антикризовий енергетичний штаб звернув увагу народних депутатів на значну кількість законодавчих ініціатив, які містять антикризові заходи і зареєстровані в секретаріаті Верховної Ради.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

"Розгляд цих документів важливо для енергетичної безпеки країни і функціонування ринку. Штаб звернувся з пропозицією прискорити розгляд таких законопроектів", - зазначає Урядовий портал.

На засіданні були присутні т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, в. о. гендиректора Директорату енергетичних ринків Минэкоэнерго Олександр Мартинюк, член НКРЭКУ Дмитро Коваленко, заступники міністрів, народні депутати України, керівники ряду енергокомпаній.

Нагадаємо, тимчасово виконуюча обов'язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец ініціювала створення Антикризового енергетичного штабу.

Перше засідання Штабу під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося 29 квітня. Результатом став оновлений енергетичний баланс на 2020 рік, який зменшив напругу в області, надавши розуміння роботи енергетиків до кінця року, що дозволить нормалізувати роботу підприємств.

Як вважає Буславец, саме ручне втручання в роботу ринку електроенергії призвело до того, що галузь переживає найбільшу кризу, а енергетичні підприємства не можуть працювати за багатомільярдних боргів. За її словами, це робилося в інтересах окремих промислових гравців з-за чого ціна на ринку електроенергії була нижче собівартості виробництва електроенергії.