Вітчизняні олігархи навіть в умовах коронакризи разом із ЗЕ-владою готові обрушити атомну енергетику країни. Медіа олігархів з усіх сил прагнуть сформувати громадську думку про неминучість підвищення тарифів для населення на електроенергію. І тут цинізм долає всі межі.

ЗМІ Пінчука наїхали на Ахметова

Варто нагадати, що "третя хвиля" почалася в квітні поточного року з публікації низкою ЗМІ заяви пінчуківського «Інтерпайпу» про різке зростання цін на електроенергію для промислових споживачів. «Тариф зріс з 1,3 гривень за кВт-годину до безпрецедентних 1,68 гривень за кВт-год, або на 35% по відношенню до лютого. – Йдеться у ньому. - Підвищення ціни суперечить усім економічних індикаторів – вартість енергоносіїв (нафти, природного газу, вугілля) в усьому світі впала до рекордних позначок. Тарифи на електроенергію в усіх країнах світу суттєво знизилися. В Україні була рекордно тепла зима, промислове виробництво знизилося, а, отже, скоротилося споживання е/е .. В таких умовах підвищення тарифу виглядає абсурдним».

Рінат Ахметов

У повідомленні також наголошується, що на сьогоднішній день ціни на електроенергію в Україні вдвічі вищі, ніж у країнах Європи. Дійсно, згідно з даними сайтів https://www.oree.com.ua/ і https://www.nordpoolgroup.com/maps/#/nordiс базова вартість електроенергії для українських промислових споживачів становить EUR51,01 за МВт/год, для польських – EUR30,23, румунських – EUR25,69, угорських – EUR25,78 , словацьких – EUR24,1.

Популярні новини зараз

По всій країні пройшли масові "облави" ТЦК: концерти, заклади, мажорні ресторани

Melovin заліз у ванну голяка, і взявся позувати: красу не приховала навіть піна

До банкомату з чужим не підходьте: ПриватБанк вилучає картки та залишає українців без грошей

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Показати ще

Відомо, що денна вартість електроенергії в Україні - EUR58,85 за МВт/год, в той час як у Польщі – 31,7, Румунії та Угорщини – по EUR26,81, Словаччини – EUR24,35. У той же час, згідно з даними європейської біржі електроенергії Noordpool, в країнах Західної Європи тарифи ще нижче. Так, вартість електроенергії в країнах Бенілюксу становить EUR22,5 за МВт/год, у Франції - EUR21,86, у Німеччині - EUR19,95. І вона, у зв'язку з розгортається через пандемію коронавіруса світовою економічною кризою, найімовірніше, буде падати і далі.

Український "ринок електроенергії" перетворили в недорозуміння

Епатаж між Ахметовим, з одного боку, і Коломойським з Пінчуком, з іншого, з приводу вартості електроенергії для промислових підприємств розпочався практично відразу ж після введення з 1 липня 2019 року так званого «ринку електроенергії».

Але відразу обмовимося що вільний лібералізований ринок електроенергії фактично був створений тільки для компаній теплової генерації, де близько 63% генеруючих потужностей контролює компанія ДТЕК. Відповідно до своєї величезної частки ця компанії Ахметова мають повну ринкову владу на такому конкурентному ринку» і фактично контролюють процес ціноутворення.

В кінці червня за позовом Нікопольського заводу феросплавів (основні власники Коломойський та Пінчук) Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію двох постанов НКРЭКУ, які встановлювали тарифи для державного підприємства «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя. В подальшому до НЗФ приєдналися компанії «Дніпроазот», Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат, Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, Запорізький завод феросплавів, що належать бізнесменові Ігорю Коломойському.

У липні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, знизила тариф на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами. З 1 серпня він становив 312,14 грн/МВт -год, що на 10% менше попереднього. А на засіданні 30 серпня схвалила проект постанови про чергове зниження тарифу «Укренерго» з 1 вересня 2019 року. За 1 мегават-годину держкомпанія буде отримувати 116,54 грн/МВт-год.

Для того, щоб домогтися цього рішення в Київ були звезені сотні співробітників заводів Коломойського і Пінчука, які протягом 3-х місяців під стукіт касок вимагали низьких тарифів на електроенергію для своїх підприємств у входу в НЕК «Укренерго» і НКРЭКУ. Так вітчизняний ринок електроенергії», введення якого Єврокомісія пропонувала відстрочити з 1 липня (уряд Гройсмана надійшло інакше), перетворився в «недорынок електроенергії».

Невдала спроба запровадити конкуренцію на енергоринку

Друга хвиля «енергетичних маневрів» олігархів з метою збереження своїх надприбутків почалася у вересні 2019 року, з прийняттям Верховною Радою поправки Андрія Геруса, згідно з якою дозволявся імпорт електроенергії з країн - не членів Євросоюзу. Тобто і з РФ. Хоча це було зроблено, щоб зменшити вартість е/е для заводів Коломойського і Пінчука, його результатом стало зниження ціни електроенергії для всіх споживачів на 20%.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці атакують заміський будинок Зеленського, президент затаївся.

Як повідомляв портал Знай.ua, глава офісу Зеленського Єрмак в розпал коронавірусу купив Mercedes

Також Знай.ua писав, на думку політолога Романенка, президент Зеленський не буде зараз чіплятися за персону Єрмака