Україна погіршила показники щодо свободи слова, але вперше з 2009 року увійшла в сотню найбільш вільних країн світу.

В опублікованому у вівторок, 21 квітня, "Індексі свободи преси" для України є дві новини - хороша і погана.

Хороша новина полягає в тому, що вперше з 2009 року Україна потрапила в сотню країн світу за рівнем свободи слова в дослідженні міжнародної організації ″Репортери без кордонів. Піднявшись на 6 сходинок вгору, Україна зайняла 96 місце рейтингу.

А погана для України в тому, що наші показники гірші, ніж в минулому році. Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бала і тепер її індекс - 32,52 (чим нижче число, тим кращим вважається результат). А просування України в рейтингу пояснюється погіршенням ситуації зі свободою слова в світі.

У пояснювальній записці зазначається, що зниження показників України в першу чергу пов'язано з недофінансуванням Суспільного мовлення. Також організація ″Репортери без кордонів″ зазначає, що Україні потрібно знижувати вплив олігархів на медіа, заохочувати незалежність редакцій і боротися з безкарним насильством проти журналістів.

Популярні новини зараз

Українцям відмовлятимуть у лікуванні: хто залишиться без медичної допомоги

Стратегія виживання: економіст розповів, якими продуктами варто запастись на зиму

ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ

До банкомату з чужим не підходьте: ПриватБанк вилучає картки та залишає українців без грошей

Показати ще

Автори індексу заявляють, що інформаційна війна з Росією мала негативні наслідки для свободи слова.

На думку "Репортерів без кордонів", зміна влади в Україні не вплинула на ситуацію з нападами на журналістів. Вони нагадали про черкаського журналіста Вадима Комаровіа який помер після нападу влітку 2019 року.

Доступ до інформації, маніпуляція новинах, порушення конфіденційності джерел, кібератаки і крайнощі в боротьбі з фейковими новинами (включно із запропонованим законом про боротьбу з дезінформацією, який буде загрожувати свободі преси) — все це викликає багато запитань, зазначають автори індексу.

В організації додали, що непідконтрольні Україні райони Донбасу залишаються недоступними для журналістів і західних оглядачів.

У цьому році "Індекс свободи преси" очолюють Норвегія, Фінляндія, Данія, Швеція та Нідерланди.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко прокоментував індекс і те, що відбувається сьогодні з свободою слова в країні.

"Медіа в Україні поляризовані, як і все суспільство. Повна безкарність за злочини проти журналістів призводить до нових нападів. Зокрема, з боку радикалів. Влада підтримує проект закону про боротьбу з дезінформацією, який криміналізує журналістську діяльність і впроваджує державний контроль над інформацією .. . ", - написав глава НСЖУ.

Томіленко наголосив, що індекс - це допомога українській владі визначитися з орієнтирами для України: рухатися в бік лідерів свободи слова - Норвегії (1-е місце в Індексі), Фінляндії, Данії, Швеції, Німеччини, або ж повертатися в другу сотню країн зі свободи слова - в ряди Болівії, Габону, Колумбії і Зімбабве.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за "антиспамний" закон: як він діятиме

Як повідомляв портал Знай.ua, Влада почала відкрито переслідувати Пальчевського

Також Знай.ua писав, Федина і Звіробій зазнали переслідувань влади