Однією з найуспішніших реформ останніх років в Україні стала зміна принципу державних закупівель. Механізмом боротьби з корупцією у цій сфері стала система Prozorro. До її запровадження жоден українець, окрім зацікавлених чиновників, не міг прослідкувати на що, навіщо, за яку суму і в кого держава купує той чи інший товар.

Зараз система Prozorro обов'язкова для всіх в Україні. Мало хто знає, що почалася вона з Дніпропетровської області, в той час, коли її очолював Валентин Резніченко. Його радник Юрій Голик у своїй книзі "Безкінечність не для слабаків" багато уваги приділяє саме запровадженню цієї системи держзакупівель на Дніпропетровщині.

А про те, звідки взялася сама ідея і як за кілька років її вдалося поширити на всю Україну розповів керівник ГО "Громадський контроль" Денис Селін, якого цитує "Інформатор":

Усе почалося в 2014 році, на Майдані, де я, представник сфери IT, познайомився з багатьма цікавими людьми. Тоді ж у Дніпрі виникло співтовариство людей, які хотіли змінити Україну на краще. Ми об'єдналися з подібними організаціями в інших містах, реалізували низку антикорупційних проектів. У березні 2015-го ми офіційно зареєстрували ГО «Громконтроль» і окреслили для себе коло тем, до розвитку яких ми збиралися докласти зусиль.

Популярні новини зараз

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше

Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Однією з них стало просування системи Prozorro. Волонтери за підтримки міжнародної антикорупційної організації Transparency International розробили IT-рішення для неї, а потім передали для впровадження держпідприємству Prozorro. Ми бачили у впровадженні Prozorro великий потенціал для розвитку України. Це було рішення, здатне змінити на краще дуже багато.

Весною 2015 року, дізнавшись, що всі закупівлі Міністерства оборони почали проводити через Prozorro, ми вирішили спробувати запустити його у місцевому самоврядуванні. Тоді система тільки обкатувалася в рамках пілотних проектів. Закон, що вводив обов'язкове використання Prozorro, був прийнятий тільки у грудні 2015 року, коли стало видно позитивні сторони цього підходу на досвіді, отриманому в Міністерстві оборони та Дніпропетровській області.

З 1 квітня 2016 року Закон зобов'язав проводити закупівлі через Prozorro міністерства, а з 1 серпня 2016 року - органи місцевого самоврядування. Сумніви законодавців розвіяв у тому числі і досвід Дніпропетровської області. Ми хотіли показати, що допорогові закупівлі (ті, що коштують менше 200 тис. грн за товари і послуги і 1,5 млн грн за роботи) через Prozorro можливо проводити. І вони приносять чималу економію.

ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ І БІЗНЕСОВИЙ ПІДХІД ВІД ВАЛЕНТИНА РЕЗНІЧЕНКА

У 2015 році команда Prozorro займалася впровадженням нової системи у Міністерстві оборони. І ресурсів на просування її в регіони не було зовсім. Однак з нашою допомогою вирішили спробувати. Почали ми з Шевченківського району Дніпра. Після позачергових виборів у 2014 році райраду там очолив Олександр Федянович. Він відразу погодився впровадити Prozorro на допорогових закупівлях. Це принесло певну економію. Однак в райраді було занадто мало закупівель. І ми вирішили переходити на наступний рівень - міста і області.

Ми написали листи-пропозиції міській раді Дніпра і Дніпропетровській облдержадміністрації. Міськрада нас проігнорувала. А в облдержадміністрації зацікавилися проектом. Наприкінці липня 2015 року відбулося кілька зустрічей з головою облдержадміністрації Валентином Резніченком та його радниками: Ольгою Горб та Юрієм Голиком.

Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко і його радник Юрій Голик одними з перших в країні зрозуміли переваги Prozorro

Ми показали результати економії бюджетних грошей на закупівлі через Prozorro у Шевченківському районі Дніпра. Крім того, важливим аргументом на користь початку реалізації пілотного проекту була можливість дати фору підприємцям з Дніпропетровської області. Освоївши Prozorro раніше за всіх, вони зможуть працювати не тільки по місцевих підрядах, а й отримувати замовлення з інших областей. А їх процвітання - це робочі місця і відрахування до місцевих бюджетів. До речі, це спрацювало. У 2016 році в системі Prozorro було до 15% підприємств з Дніпропетровської області, у 2018 - 10%, у 2019 - 9%.

Денис Селін

8 серпня до Дніпра приїхала Христина Гуцалова, євангеліст Prozorro (це була чи не перша її поїздка в регіони) і після її презентації було ухвалено рішення запускати систему в Дніпропетровській області. 23 серпня Валентин Резніченко підписав розпорядження про впровадження системи Prozorro при проведенні допорогових закупівель. Воно вийшло через 2 тижні після зустрічі з Христиною Гуцаловою. Це дуже швидкий темп для держструктур, де підготовка подібних документів зазвичай триває 1-3 місяці!

НАВЧАННЯ ЧИНОВНИКІВ, МОНІТОРИНГ І ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ ВАЛЕНТИНА РЕЗНІЧЕНКА

Наша команда, яка ніколи раніше не працювала з держорганами, подумала, що це перемога. Достатньо видати методички на папері і записати відеоуроки про те, як користуватися системою, і все закрутиться само собою. Ми помилялися. Через декілька тижнів ми побачили, що чиновники не поспішають користуватися Prozorro. Потрібно було серйозно братися за їх навчання. Поспілкувавшись з Юрієм Голиком і Ольгою Горб, ми отримали повну свободу дій в цьому питанні.

Спільно з ДП Prozorro і Міністерством економіки ми провели у вересні цілу серію навчальних семінарів для чиновників. Вдалося домогтися певних зрушень, але коли тендерів стало більше, ми побачили у них безліч помилок. Справа ускладнювалася тим, що від облдержадміністрації (якщо не брати до уваги райдержадміністрацій) тендери проводило близько 250 різних замовників: підрозділи ОДА, школи, лікарні, інтернати, інші комунальні установи, розкидані по всій області.

Саме тому на початку 2016 року ми розпочали великий проект моніторингу закупівель та передачі функцій контролю в руки держапарату. Для цього в облдержадміністрації створили спеціальний відділ контролю за закупівлями. Ми допомогли його співробітникам розібратися у професійному модулі аналітики, а вони вже безпосередньо працювали з кінцевими замовниками: школами, поліклініками і т.д. Упродовж 2016-2017 рр. ми всі разом розробили ефективну схему комунікацій, оскільки учасники перебували за багато кілометрів один від одного.

Керівники департаментів облдержадміністрації проводили щотижневі наради, на яких ми повідомляли представникам замовників про виявлені помилки. Деякі швидко вчилися, а деякі ігнорували наші рекомендації. Заступники Валентина Резніченка раз у квартал проводили колегії, на які ми зі свого боку, профільний відділ по Prozorro зі свого, подавали документи про помилки. Керівників замовників, у тендерах яких були системні грубі порушення, що призвели до фінансових втрат, викликали на ці колегії та просили пояснити ситуацію. Це був дуже важливий момент. Не виконавці з тендерних комітетів, а саме керівники позбавлялися премій і усвідомлювали важливість коректного використання Prozorro. В результаті за 2016-2017 рр. змінилося, за моїми відчуттями, 60% членів тендерних комітетів. Крім того, на підприємствах виділили людей, для яких робота з Prozorro перестала бути додатковим навантаженням, а стала основною діяльністю. В результаті кількість помилок значно зменшилася.

"Команда Громконтролю"

На цьому прикладі ми зрозуміли, що всі розповіді про те, як важко проводити закупівлі в Prozorro, що для цього потрібні якісь особливі таланти і ресурси, не відповідають дійсності. У Дніпропетровській області Prozorro освоїли жителі навіть найвіддаленіших сіл. Потрібна тільки мотивація, бажання і політична воля. І результати стали помітними практично відразу.

PROZORRO ДЛЯ БІЗНЕСУ

Крім економії бюджетних коштів, проведення допорогових закупівель відіграло важливу роль залучення бізнесу до участі в тендерах. Підприємці не вірили, що тендер може бути чесним, без заздалегідь визначених переможців, що держава не буде тягнути з оплатою і т.д. Щоб виникла довіра, потрібно було дати можливість спробувати співпрацю на невеликих сумах допорогових закупівель. А для цього їм треба було допомогти освоїти Prozorro.

Тому ми стали проводити навчальні семінари не тільки для чиновників, а й для підприємців. Найбільші проходили у тисячному залі облдержадміністрації. Запросити бізнесменів на ці заходи було окремим завданням. Ми кликали своїх друзів, Дмитро Дубілет і Юрій Голик - своїх, давали широку рекламу. І результат нам сподобався. Після того, як у Дніпропетровській облдержадміністрації підприємці безпосередньо спілкувалися із заступником міністра економіки Максимом Нефьодовим, з керівниками ДП Prozorro, багато хто вирішив, що варто спробувати.

Тому ми стали проводити навчальні семінари не тільки для чиновників, а й для підприємців. Найбільші проходили у тисячному залі облдержадміністрації. Запросити бізнесменів на ці заходи було окремим завданням. Ми кликали своїх друзів, Дмитро Дубілет і Юрій Голик - своїх, давали широку рекламу. І результат нам сподобався. Після того, як у Дніпропетровській облдержадміністрації підприємці безпосередньо спілкувалися із заступником міністра економіки Максимом Нефьодовим, з керівниками ДП Prozorro, багато хто вирішив, що варто спробувати.

Крім того, результатом цієї роботи стало привчання чиновників до нормального планування. У системі Prozorro можна створювати план закупівель на рік. Консолідований план закупівель публікували на сайті обласної державної адміністрації. Кожен підприємець за кодом товару міг побачити, коли і скільки його продукції може знадобитися, і розраховувати власні сили.

ЯК БУЛО У СУСІДІВ

Паралельно з Дніпропетровською областю впровадження Prozorro почалося і в Одеській. У 2015 році облдержадміністрацію там очолював Михайло Саакашвілі. Він був шалено популярним. Від нього чекали реформ. Однак по Prozorro там провели двотижневе навчання для чиновників і на цьому заспокоїлися. PR-ефект отримали і все. Приблизно через три місяці за показниками Дніпропетровська область значно випередила Одеську в цьому питанні. І це при тому, що одесити і почали раніше дніпрян, і їм дісталося значно більше підтримки від міністерства і ДП Prozorro.

У деяких областях, наприклад, у Харківській, Одеській, Чернігівській допорогові закупівлі проводити через Prozorro не хотіли. Але ігнорувати досвід Дніпропетровської області було неможливо. Поступово під тиском громадськості проводити допорогові закупівлі через Prozorro стали і в інших містах та регіонах. Однак найчастіше це було зроблено формально.

Досвід Дніпропетровської облдержадміністрації спробували повторити їхні колеги із Запорізької та Донецької областей. Там створили спеціальний відділ, який повинен був займатися Prozorro. Там теж проводили аналіз порушень, але до посадових осіб, які їх допустили, ніяких санкцій не застосовували, а значить, у них не було потреби поліпшувати якість своєї роботи. Їм просто не вистачило політичної волі. Ситуація у Дніпропетровській облдержадміністрації була радше винятком, ніж правилом.

ЯК PROZORRO ДОПОМАГАЄ ЕКОНОМИТИ

У 2015 році на допорогових закупівлях Дніпропетровська область заощадила 6,5 млн грн (при загальних закупівлях через Prozorro в 50 млн грн). У 2016 році - 78,4 млн грн (це, по суті, новий дитячий садок)! У 2017 р. - 84,8 млн грн, 2018 р. - 67,5 млн грн, 2019 р. - 59 млн грн.

Зниження цифр економії в 2018-2019 рр. пов'язане з децентралізацією, коли в області утворювалися ОТГ і низка шкіл, лікарень та інших підприємств переходили під їх керівництво, виходячи з-під управління облдержадміністрації. Також за цей час організатори тендерів накопичили багатий досвід і стали значно менше завищувати ціни. Крім того, за ці роки чиновники відчутно поліпшили свої навички фінансового планування. Раніше приблизно третю частину бюджету витрачали в грудні, щоб бюджети не згоріли, на не цілком раціональні покупки. З уведенням більш жорсткого фінансового планування ця практика поступово залишалася у минулому.

Цей результат надихнув нас на лобіювання щодо зміни законодавства і зниження порогу закупівель, при яких потрібно використовувати Prozorro. 19 вересня зміни до закону були прийняті, в тому числі і за результатами досвіду Дніпропетровської облдержадміністрації. З 19 квітня 2020 року поріг закупівель у Prozorro знижується з 200 до 50 тисяч гривень на товари і послуги. При цьому автор законопроекту посилався саме на позитивний досвід Дніпропетровської облдержадміністрації під керівництвом Валентина Резніченка.