Газовий договір України з Росією дає Києву максимум з того, що наша держава могла отримати в поточних умовах.

Політолог, директор програми Міжнародна і внутрішня політика аналітичного центру ″Український інститут майбутнього″ Юрій Романенко разом з аналітиком ″Українського інституту майбутнього″ Адріаном Прокіпом розповіли, що виграла Україна від газової угоди і куди їй потрібно далі рухатись у питанні газу.

″Все виглядає так, що для нас ситуація склалась непогано. І тепер це можна розцінювати як таким перепочинком, яки й нам дає сконцентруватись на тому, щоб якось стабілізуватися, тому що потім 5 років мине і контракт закінчиться. І в росіян будуть зовсім інші можливості, потоки добудують і відповідно можуть весь об'єм газу який йтиме на Європу буде йти через ці потоки і ми тоді можемо залишитися із сухою трубою″, - зазначив Романенко.

На думку експертів, Україні слід зайнятись видобутком власного газу, хоча це не простий і досить важкий шлях. Крім того, цей час потрібно використати на те, щоб зробити українську ГТС більш ефективною. Цим ми створимо можливості собі для того, щоб в подальшому використовувати цю трубу навіть після закінчення контракту.

На думку Прокіпа, навіть якщо будівництво ″Північного потоку″ затримається, воно закінчиться вже у 2022 році і до цього потрібно бути готовим.

Популярні новини зараз

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

″Коли ми 2 роки тому писали доповідь по ″Північному потоку″, вкінці був абзац, в якому зазначалося, що потрібно, щоб американці ввели санкції, щоб вони вели санкції на етапі будівництва, коли вже дуже багато грошей вкладено, це не зупинить будівництво, але значно його затягне. Але цей час, поки воно буде затягуватися, використати для самозабезпечення, для модернізації української труби і підвищення ефективності її використання. Питння, на скільки затримається будівництво. Росіяни кажуть, що там плюс 6-7 місяців. Інші прогнозують що 4 роки. Але навіть самі американці, які голосували за введення санкцій, вони не дають впевненості, що цю трубу буде похоронено. Адже в трубу вклали більше 10 мільярдів доларів, вкладали і європейці і росіяни, і це кредитні кошти, які потрібно віддавати, і звичайно там дуже великий клубок політичних інтересів. Тому я переконаний, що вона буде добудована, і можна чекати її добудованою на 2022 рік, я думаю, це реально″.

Нагадаємо, Романенко передбачив, чи вдасться Україні наздогнати Польщу

Як повідомляв портал Знай.ua, Романенко прокоментував новий закон для бізнесменів

Також Знай.ua писав, Романенко розклав по поличках зустріч Зеленського з Путіним: що насправді сталося на "нормандському саміті"