Лише три області використовують Дорожній фонд на 95% - радник прем'єра Юрій Голик

Кошти, які виділяються регіонам з держбюджету в рамках Закону про Дорожній Фонд, використовуються неефективно, вважає радник прем'єр-міністра України Юрій Голик. Зокрема, з перерахованих до областей 13,7 млрд гривень використані лише 10,9 млрд. У грудні на рахунки ОДА мають надійти ще близько 900 млн гривень. Такі дані наводить Голик на своїй сторінці у Фейсбуці.

За даними радника прем'єра, більшість облдержадміністрацій виконують переважно ямкові роботи, не проводячи капітального ремонту доріг.

«Скоро зробимо велику аналітику про використання ОДА Дорожнього Фонду в цьому році і коротко опишемо, що на них чекає в році наступному, тому що вольниця і ямкові ремонти закінчилися», - повідомляє Голик.


Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Лише дві області в Україні взяли курс саме на капітальний ремонт, який дозволяє ефективно використовувати кошти, не повертаючись з року в рік до одного й того ж самого об'єкту.

«Тільки дві ОДА в країні роблять переважно капітальний ремонт доріг в рамках Дорожнього Фонду. Дніпропетровська ОДА та Івано-Франківська ОДА. 84,1% і 83,7%, відповідно, в Дорожньому Фонді яких пішли на капітальний ремонт», - пише Голик.

Однак, деякі області не використовують виділені гроші навіть на ямковий ремонт. Сума невикористаних коштів Дорожнього Фонду в цілому по Україні сягає 2,8 млрд гривень.

«Здавалося б - ось воно, щастя. Гроші впали з неба, просто використовуй їх. Але ні. Наявність грошей - це не завжди якісні дороги. Потрібен ще менеджмент», - коментує ситуацію радник прем'єр-міністра.

Майже повністю використовують гроші Дорожнього Фонду Хмельницька, Харківська та Дніпропетровська ОДА. Рівень використання дорожніх грошей в цих областях складає в середньому 95%.


На їхньому тлі контрастно виглядають регіони-аутсайдери. Таких, за даними Голика, чотири: Чернівецька, Івано-Франківська, Житомирська та Донецька ОДА. В цих областях використовується тільки по 45% коштів Дорожнього Фонду.

В результаті складається парадоксальна ситуація: гроші в регіонах на ремонт доріг є, але ці гроші за призначенням не використовуються.

«2,8 млрд грн - це приблизно 155-170 км траси типу Запоріжжя - Маріуполь», - пояснює Голик, наскільки велика сума невикористаних коштів.

Причина неефективного використання наявних грошей, на думку Голика, криється у недостатній кваліфікації керівництва деяких ОДА.

«Дороги - це в першу чергу менеджмент, а потім вже гроші», - робить висновок Голик.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що для оцінки діяльності керівництва ОДА розробляється нова система критеріїв, які будуть відображати тільки те, на що дійсно має можливість впливати обладміністрація.