Володимир Зеленський, президент України підписав указ №837/2019 "Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави". 9 листопада текст указу з'явився на офіційному сайті президента.

Указ президента, president.gov.ua/

Указ президента, president.gov.ua/

В документі йдеться про те, що уряд має розробити проекти законів, а потім подати їх на розгляд Ради з урегулювання діяльності мас-медіа в країні. В цих законопроектах повинні бути передбачені такі положення про:

  • стандарти та вимоги новин;
  • механізми запобігання розповсюдження недостовірної, викривленої інформації, її спростування;
  • заборона фізичним і юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні;
  • передбаченні посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

Указ президента, president.gov.ua/

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Деякі українські журналісти вважають ймовірність появи таких законопроектів наступом на свободу слова. Один з них - Денис Іванеско, редактор видання "Українські новини", про указ президента він висловився на своїй сторінці у Facebook: "Зеленський хоче визначати стандарти новин. І посилити відповідальність за недотримання".

Денис Іваненко, пост у Facebook

Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, теж висловився стосовно указу Зеленського: "Влада планує невідкладно змінити медіарегулювання і посилити відповідальність за порушення інформаційного законодавства".

Томіленко додав, що про таке згадував Володимир Бородянський, міністр культури: "Пан Бородянський пропонує ввести кримінальну відповідальність за поширення фейків і введення суспільства в оману. Також в редакційних ньюзрумах журналістам пропонують фіксувати накази редакторів про маніпуляції при висвітленні новин. На підставі цих доносів влада планує платити журналістам зарплату і надавати захист, а на власників та керівників медіа - накладати санкції. Олександр Ткаченко хоче застосовувати санкції до збиткових ЗМІ. Відсутність протягом трьох років прибутку повинно давати старт процедурі блокування медіадіяльності ".

Томіленко відмітив, що: "Зміни до інформаційного законодавства повинні проходити через широкі публічні дискусії. І знаходити підтримку і розуміння як у журналістів і медіадіячів, так і в міжнародних інститутах.".

Сергій Томіленко, пост у Facebook

Нагадаємо, раніше оголений Зеленський похвалився "міццю": українцям показали президента з пікантного ракурсу, відео.

Також Знай.uа писав, що Зеленський назвав головний капітал України, і це не гроші: "Економіка талантів".

Ще Портал Знайuа повідомляв, що Зеленський і Богдан отримали зарплати за жовтень: скільки нарахували президенту і голові ВП.