Народним депутатам нарешті випав реальний шанс показати, що за них не дарма проголосували українці. У п'ятницю з подачі міністра фінансів Оксани Маркаровой до Верховної Ради на розгляд надійшов державний бюджет на 2020 рік. Чиновниця назвала його бюджетом розвитку, але при цьому сама зазначила, що через те що головний фінансовий документ намагалися подати в строк, він вимагає доопрацювань.

Пізніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук в своєму відеоблозі підтвердив, що у депутатів є два місяці, щоб переписати бюджет.

"До 2 листопада ми повинні доопрацювати проект бюджету з урахуванням всіх реформ, які зараз проводять Кабмін і парламент, - сказав він. - Я сподіваюся, що депутати проголосують за фінальну версію в листопаді".

Що всередині

Знай.ua за допомогою депутатів та експертів вирішив розібратися, що ж таїть в собі «дітище» Гончарука і його міністрів. Як показала практика, багато нардепів з партії «Слуга Народу» ще не готові коментувати цей фінансовий документ. «Автор путчу» Ліза Богутская навідріз відмовилася говорити про бюджет, а багато її колег вирішили взяти паузу і почекати.

Популярні новини зараз

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

«Поки говорити рано. Треба заслухати програму уряду і подивитися на редагування, які будуть внесені до другого читання», - сказала нам соратниця Зеленського Людмила Буймистер.

Єдина, хто нам по поличках розклав бюджет, була член Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір.

«Документ досить сирий і не враховує деякі вже прийняті Верховною Радою зміни до законодавства, - розповіла нам депутатка. - Я аналізувала цей проект з точки зору міського рівня, адже як мажоритарний депутат добре знаю проблеми громад і їх потреби».

Білозір озвучила нам деякі цифри, які вказані в проекті бюджету: на оборону виділено 245,8 млрд грн, на освіту - 136,4 млрд грн, на дороги виділено - 74,4 млрд грн.

«Середня заробітна плата закладена в 12 043 гривень, мінімальна пенсія - 1769 (до кінця 2020 року - авт.) І все це при інфляції в 7,2%», - зазначила вона.

У той же час вона додала, що в проекті бюджету не прописаний ефект від впровадження ринку землі і відповідні надходження до бюджету.

«У пояснювальній записці зазначено, що чисельність населення в Україні 35,5 млн людей. Хоча за даними Держстату в Україні проживає 42,1 млн громадян, тобто на 7 млн ​​більше. Чисельність населення - це база для розрахунку фінансування медицини, освіти, соціальних виплат та субсидій. Виходить, що їх приховано зрізали на 15%, - зазначила вона. - Тому поданий урядом проект бюджету має бути суттєво доопрацьований».

З Ларисою Білозір згодні багато експертів. Наприклад, економіст, голова ГО "RE: Старт" Оксана Чепіжко залишилася розчарована проектом держбюджету.

«Мені хотілося бюджет розвитку і зростання ВВП на 6-8%, в результаті ж отримали бюджет проїдання, - сказала вона Знай.ua. - Чомусь в ньому не враховується зростання ВВП від приватизації, нічого не сказано про виплату боргів по соціальних гарантіях на Донбасі, а збільшення мінімальної зарплати запросто з'їдається майбутньої інфляцією».

За словами експерта, бюджет - це оцифрована стратегія, по якій повинна рухатися країна.

«Але ось стратегії розвитку, я, на жаль, не побачила», - резюмувала Чепіжко.

Політичний аспект бюджету на 2020 рік нам озвучив політтехнолог Ярослав Макітра.

«Епоха бідності проходить. Нардепи правлячої партії дякують міністру фінансів Маркарової за те, що її відомство зробило неймовірне - в дуже короткі терміни підготувало проект держбюджету, особливо, з огляду на те, що попередній уряд провалив роботу, - сказав він нам. - А нічого, що міністр разом з командою залишилися з попереднього уряду? Залишилося ще поспівчувати міністрові внутрішніх справ Авакову через проблеми з рівнем злочинністю і подякувати за ефективну роботу з подолання наслідків діяльності попереднього «злочинного уряду»! Щастя все ближче ...»

Нагадаємо, у жовтні на українців чекає підвищення тарифів: вода на вагу золота, скільки доведеться платити.

Як повідомляв портал Знай.ua, субсидії, пенсії та стипендії українців чекає масштабна перевірка: кому доведеться попрощатися із виплатами.

Також портал Знай.ua писав, що кардинальні зміни в ЗНО: коли чекати і як готуватися одинадцятикласникам.