Рада вирішила скасувати пайовий внесок, який місцеві органи самоврядування брали з забудовників на розвиток міської інфраструктури.

Депутати прийняли відповідний законопроект 11 вересня, пише видання ХВИЛЯ.

Після того, як документ підтвердять у парламенті остаточно і його підпише президент Володимир Зеленський, забудовникам не доведеться укладати з владою угоду про сплату певного відсотка від кошторису проекту в бюджет.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Автори законопроекту вважають механізм пайового внеску застарілим і корупційним. Ці гроші, які платять забудовники, йдуть просто у кишені чиновників. Хоча, як вважають автори законопроекту, вони могли б витрачатися на щось дійсно потрібне.

Популярні новини зараз

Ньютон ще у 18 столітті передбачив точний рік кінця світу – залишилось обмаль часу

570 гривень щоб не померти з голоду: пенсіонери отримають жалюгідні виплати

Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає

Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням

Показати ще

Зараз забудовники платять до 4% збору, якщо мова йде про житлові будинки, і до 10% комерційної нерухомості. Окрім того, скасування такої норми значно збільшує термін окупності проекту.

Реформатори очікують, що скасування внеску дозволить Україні піднятися в рейтингу Doing Business. А підвищення всього на 1 позицію в ньому дозволить залучити в економіку до $ 600 млн інвестицій. Скасування пайового внеску підтримує заступник голови Мінрегіону Лев Парцхаладзе.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

"Пайова участь було придумано, щоб будувати інженерію, робити школи або садки, але ніхто цим не займається: не підводить воду, газ, каналізацію. А на будівництво соціальної інфраструктури було витрачено всього близько 1% з цих коштів. Це говорить про те, що податок не працює", - розповів Парцхаладзе. Лев Парцхаладзе

Ще з 2016 законодавці намагалися прийняти даний закон, але прихильники збереження пайового внеску блокували законопроект. Вони наполягають, що одержувані від забудовників внески складають значну частину бюджету на розвиток.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Експерти вважають, що нині у вартість м2 закладені від $ 30 до $ 50 непрямих корупційних витрат. І питання скасування внеску - це "локальна, але поки не системна перемога".

Прогнозується, що ціни на квадратні метри в нових проектах можуть знизитися, але це буде майже непомітно. Залежно від регіону це може бути від 0,1% до 4%.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Нагадаємо, опалювальний сезон 2019: українці заплатять за тепло навіть не маючи батарей.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський побудує нове місто, в Україні з'явиться свій Лас-Вегас: де, коли і що там буде.

Також "Знай.ua" писав, що запасайтеся ковдрами: Львів може залишитися без опалення взимку, жарти скінчилися.