В Україні почали активно обговорювати "формулу Штайнмайєра" - принцип виконання Мінських угод, запропонований тодішнім міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром. Що це за формула, і з'ясували, чому до неї повернулися зараз і чи допоможе вона принести мир.

Три сценарії

Після того, як в лютому 2015-го представники України, Франції, Німеччини та Росії узгодили "Мінськ-2", стало актуальним питання: в якій послідовності виконувати домовленості. Серед 13 пунктів документа були як політичні питання, так і питання гуманітарного спрямування і безпеки. Наша позиція полягала в тому, що спочатку потрібно домогтися припинення вогню на Донбасі і розвести сили. Після цього можна переходити до політичної частини.

Штайнмаєр сказав, що подальший розвиток ситуації в руках Росії. Він додав, що питання санкцій Москва може вирішити тільки шляхом реалізації мінських домовленостей.

Хороша основа

Нещодавно голова російського МЗС Сергій Лавров заявив: головною умовою проведення зустрічі "нормандської четвірки" є закріплення "формули Штайнмайєра" на папері. Минулого тижня президент Володимир Зеленський додав:

"Ми наполягаємо зараз на тому, щоб ця зустріч відбулася саме в вересні. "Формула Штайнмайєра" і всі пункти Мінських угод розглядатимуться". У п'ятницю голова нашого МЗС Вадим Пристайко зауважив: формулу необхідно виконувати, і зараз команда президента обговорює, як це робити. Він додав, що "ідеально було б провести вибори, поки це неможливо, одночасно у всій державі".

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Показати ще

В суботу Пристайко, виступаючи на брифінгу разом із спецпредставником Держдепу США Куртом Волкером, пояснив, що його не зовсім коректно зрозуміли. Він підкреслив: ніякий особливий статус Донбасу в Конституції закріплений не буде, а попередня його заява стосувалася об'єднання громад та інших питань децентралізації.

"Це і є максимальна пропозиція, яку ми робимо", – додав він. Торкнувся він і виборів, зазначивши, що "ми ніколи не погоджувалися на місцеві вибори на умовах бойовиків".

Тягнути час

Політолог Євген Магда каже, що така нагальна реанімація формули пов'язана з тим, що РФ прагне надати їй статус офіційної.

"Фактично це єдине визнання послідовності виконання Мінських домовленостей, яке влаштовує Росію. Але воно не існує на папері – формула тільки озвучувалася. І в цьому відома пікантність, оскільки її потрібно виписати під час зустрічі "четвірки" на рівні президентів. Росія прагне застовпити цю можливість і показати, що вона виступає як послідовна прихильниця закріплення і використання формули. У цій ситуації для нас позитивним сценарієм стане максимальне відкладання зустрічі", – підсумував він.

Нагадаємо, Росія не повинна самостійно діяти в Сирії - Штанмаєр.

Раніше портал Знай.ua повідомляв, що відміна санкцій не покращить економічні відносини з Росією - Штайнмаєр.