Результати голосування 21 липня 2019 року закриють тему парламентських виборів. Від кількості депутатів від запропонованих партій буде залежати хід роботи Верховної ради. Сьогодні вже можна ознайомитися з рейтингами кандидатів, їх реальними шансами на проходження до Парламенту і з факторами, які можуть перешкодити деяким партіям отримати мандати.

Вибори

Виборча система

Останнє важливе рішення, за яке проголосувала Верховна Рада перед відходом, був Закон про пропорційну виборчу систему в Україні. Він почне діяти з грудня 2023 року, а значить, на майбутніх парламентських виборах 21 липня українці все ще голосують за старою змішаною системою. Половина Парламенту буде обрана шляхом мажоритарної системи, а друга - за пропорційною. Основна вимога до нового Виборчого кодексу - це усунення можливості формування двопартійного Парламенту і маніпуляцій кандидатів в агітаційній програмі. Стара виборча система все ще має на увазі пакети з гречкою і формування списків, за якими потрапляють до Верховної Ради не кандидати, за яких голосують, а ті, хто вище знаходиться в початковому списку партії.

Парламент

Президент Зеленський першим своїм указом розпустив Верховну Раду і призначив дострокові вибори. Це одне з небагатьох обіцянок, яке було виконано Зеленським. Продиктоване воно було тим, що існуючий Парламент некомпетентний і йде врозріз з інтересами Президента.

Популярні новини зараз

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Голосувати можуть тільки громадяни України. При цьому, можлива зміна місця голосування, якщо в день виборів виборець буде знаходитися далеко від своєї ділянки.

Від кандидатів вимагають не тільки громадянство України, але і безперервне проживання в країні останні 5 років. По-ідеї, балотуватися не можуть і колишні засуджені, але колишній Президент Янукович був образливим винятком.

Голосування на округах

Мажоритарна система передбачає голосування за кандидатів в 199 округах. Кожна партія пропонує свого кандидата на кожен округ. Проходять ті, хто отримав більший відсоток голосів. Особливістю цієї системи є те, що не враховується думка більшості. Якщо було 10 кандидатів і з 100% тих, хто проголосував 15% віддали свої голоси одному кандидату, а інші менше 15%, то думка 85% виборців не враховується. Тому, кожен голос для кандидата важливий, особливо з урахуванням кількості бажаючих потрапити в Парламент. Зараз українці мало розуміють, що за нові обличчя з'явилися на білбордах міст. Виниклі з нізвідки кандидати, які претендують на місце в Парламенті, обіцяють світле майбутнє, будують терміново майданчики, активно ремонтують лікарні і проводять концерти на площах. Крім цього, кожен з них так намагається швидко завоювати довіру українців, що в хід йдуть улюблені пакети виборців. Стандартний набір гречка / масло / цукерки / шпроти вже пішов в хід для набору балів перед 21 липня.

Лідери рейтингів

Опитування, проведені соціологами періодично змінюються, але в лідерах залишається партія "Слуга народу", яка може отримати більшість в Парламенті - більше 40%. Другими в цьому рейтингу з'являється партія "Опозиційна платформа" За життя "- близько 12%. Нагадаємо, що це партія, в яку входять одіозні політики часів Януковича. На третьому місці молода партія "Голос" Святослава Вакарчука - майже 9% виборців. Європейськи орієнтовані партії "Голос" і "Європейська солідарність" Порошенко, складають конкуренцію один одному. І швидше за все, саме молода аудиторія Порошенко перейшла на сторону Вакарчука. В даний момент "Європейська солідарність" може отримати тільки трохи більше 8% голосів. Ще менше довіри у народу до Тимошенко і "Батьківщині" - близько 7%. Але 5% бар'єр вони долають, а значить, депутатів від біло-червоного блоку ми, швидше за все, побачимо у Верховній Раді.

Кандидати і обіцянки трьох лідируючих партій

Незважаючи на обіцянки допускати до законотворчої діяльності тільки нові обличчя, першим в списку "Слуги народу" є Дмитро Разумков - колишній депутат від "Партії регіонів". В даний момент від активно допомагає Зеленському в роботі з вирішенням політичних проблем. Поки не зрозуміло, є права рука Зеленського ще й рукою Януковича або ж він вилікувався від ідей "Партії регіонів". Хоча, кандидата складно назвати виключно проукраїнським - він вважає, що більшого захисту потребує російськомовне населення країни.

Д. Разумков

Що проходить в Парламент, за попередніми даними компанія з русофілів "Опозиційна платформа" За життя "може привести все ті ж улюблені особи. Наприклад, одіозного політика і корупціонера Юрія Бойка. Він неодноразово звинувачувався в розкраданні бюджетних коштів і пропаганді сепаратизму. Але, мабуть, українці мало знають про заслуги кандидата, раз підтримують його в 2019 році.

Ю. Бойко

Команда "Голос" більше схожа на молодих політиків, ніж більш рейтингові партії. Лідером є сам Святослав Вакарчук. Він обіцяє українцям зміни, які необхідні для виходу країни на європейський рівень, а для цього треба люструвати, змінювати, садити і діяти. Як буде працювати в Раді музикант - поки не зрозуміло. Але важливо розуміти, що концертна діяльність буде несумісна з роботою в Парламенті.

С. Вакарчук

Наслідки більшості

Важливим елементом в роботі парламенту повинна бути коаліція і опозиція. При наборі переважної більшості місць в Парламенті від партії Президента, країна може стати заручником рішень однієї персони. Робота опозиції важлива для контролю за рішеннями, які можуть впливати на різні верстви населення. Якщо велика частина Верховної Ради опиниться під впливом однієї партії, є небезпека отримати неконтрольоване більшість, яка буде виконувати будь-які бажання Президента. Частина, що залишилася Парламенту не зможе висловлювати свою думку і думку своїх виборців. Це буде повний провал демократії і втрата реальності для України.

Парламентські вибори важливі для країни, як інструмент, законотворчий орган. Настрої у Верховній Раді будуть вирішувати, якими будуть найближчі п'ять років для України. Вибір ліберальних або проросійських партій в більшість може похитнути позиції країни на Сході і в Європарламенті.

Треба не забувати, що Україна все ще схильна до агресії з боку Росії і питання про анексію Криму відкрито. Крім того, для збереження державності і хиткою стабільності, владі доведеться рахуватися з думкою військових, яких з кожним роком стає більше.

В ідеальному розподілі місць в Парламенту партія Президента не повинна так близько знаходиться до кордону 40% і дати можливість і іншим партіям потрапити до Верховної Ради. Це дозволить створити чесну коаліцію і враховувати думку більшості.

Майбутнє виборів

Основною причиною зміною Виборчого кодексу є можливість отримання двопартійної влади. Це вбивають надію на демократичне вирішення внутрішніх проблем. Пропорційна система, яка буде введена з кінця 2023 року дозволяє голосувати не тільки за партію, а й за конкретного кандидата, який отримує можливість потрапити в Парламент за результатами внутрішніх відкритих рейтингів всередині партії. Українці зможуть конкретно вибирати з 5 запропонованих кандидатів на кожному окрузі від однієї партії. Така система є більш демократичною і чесною. Якщо за 5 років новий уряд не змінить своїх настроїв з приводу виборчої системи, ми зможемо стати свідками прояву просунутого рівня демократії. Будемо сподіватися, що якщо Виборчий кодекс і буде змінений знову, то тільки в плані термінів початку дії - з наступних парламентських виборів.