Зовсім скоро в Україні пройдуть дострокові вибори в парламент. Головне питання для багатьох жителів нашої країни - хто ж зуміє подолати п'ятивідсотковий бар'єр і зайняти своє місце в Раді? Ми постараємося розповісти про найбільш ймовірний результат, згідно з даними останніх соцопитувань.

Знай.ua нагадує, що дата виборів в 2019 році - 21 липня.

Цього року парламентські вибори в Україні пройдуть достроково, в останню неділю липня.

При вступі на посаду керівника країни Володимир Зеленський розпустив парламент VIII скликання, що послужило призначенню дострокових виборів.

Причиною подібного рішення стало твердження Зеленського про те, Верховна Рада не зуміла створити робочу коаліцію.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Парламентські виборі 2019: список партій

Зараз ЦВК завершила прийом документів від бажаючих вступити в гонку. Згідно з Законодавством України останній термін подачі документів - 30 днів до самого дня, коли народ прийде на виборчі дільниці.

Кожен, хто прийде на голосування, побачить два бюлетеня, в одному - 3178 кандидатів в депутати, які обираються за «мажоритаркою» і в іншому - 2761 особу від усіх партій.

парламентські вибори

Тому зараз народу став відомий остаточний склад всіх партійних списків від всіх партій. Давайте розглянемо деякі з них:

Слуга народу

Очолюється Дмитром Розумковим, СН стала єдиною партією, що оголосила про так звані «гнучкі списки». Це означає, що в перший час список членів партії не був остаточно затвердженим і міг змінюватися в залежності від бажання народу. Сайт СН надав користувачам можливість самим вирішити долю кожного кандидата, проголосувавши «за» або «проти». Відповідний рейтинг і кількість тих, хто голосував стоїть поруч з інформацією про кандидата. Другий номер СН - представник президента в Раді Руслан Стефанчук, і з ним в першу десятку входять доктор юридичних наук Ірина Венедиктова, Олександр Ткаченко (власник 1 + 1 медіа), спортсмен і олімпійський призер Жан Беленюк і інші.

Перейменований «Блок Петра Порошенка - Солідарність».

Глава фракції - Петро Порошенко стверджує, що крім зміни в назві, партія доповнила склад звідомих політиків новими перспективними особами. До її складу входять Андрій Парубій, телеведуча Софія Федина, Мустафа Джемілєв - відомий лідер кримських татарів, звільнений в'язень крем Артем Чийгоз і інші.

ВО Батьківщина

Постійним лідером цієї партії вже котрий рік є Юлія Тимошенко. Нещодавно до неї приєднався Сергій Тарута (зараз поза фракційний нардеп), який в 2019 хотів представити свою кандидатуру на президентських виборах, але в останній момент передумав, підтримавши Тимошенко. Також у першій п'ятірці - Олена Кондратюк, Валентин Наливайченко та Сергій Соболєв.

Опозиційна платформа - за Життя

Перший номер - Юрій Бойко, колишній регіонал, який встиг прославитися переговорами з представниками російської влади. До речі, в них брав участь і третій номер в партії - Віктор Медведчук. Перша десятка - Вадим Рабинович, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін та Нестор Шуфрич. Партія впевнено посідає друге місце у всіх опитуваннях, поступаючись тільки «Слугу Народу».

Голос

Фронтмен «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук вирішив знову спробувати себе в українській політиці. Разом з ним до Верховної Ради хочуть пройти Юлія Клименко (екс-заступник мініст економічного розвитку), Ярослав Железняк (колишній радник прем'єр-міністра), активістка Олександра Устинова та інші.

парламентські вибори в Україні

Партія Шарія

Спочатку список очолював сам блогер Анаталій Шарій, але потім ЦВК відмовила йому в реєстрації на виборах. Зараз в партію входить його дружина Ольга Шарій, журналістка Антоніна Бєлоглазова, редактор порталу «Шарій.net» Павло Уллах, Євген Євтухов - засновник радіостанції DJFM і інші.

А що там з рейтингами?

Скрізь лідирує партія чинного президента «Слуга Народу». З нею не може потягатися ніхто, на другому місці, з великим відривом йде «Опозиційна платформа- За життя,». Далі думки розділяються, тому ми пропонуємо вашій увазі висновки деяких великих рейтингових агентств -

Опитування, яке провів КМІС

КМІС - Київський міжнародний інститут соціології.

Респондентів опитано - 2012.

Час проведення - 25.06 - 07.07

Результат однозначний - беззаперечним лідером стала «Слуга Народу», яка взяла 48,5%. Наступними за спаданням в списку значаться:

"Опозиційна платформа - За життя" з 14,1% на другому місці, «Європейська солідарність» - 9,2% на третьому і замикає четрверку лідерів «Батьківщина» - 6,2%.

Цікаво, що якщо вірити даним опитуванням, партія Вакарчука «Голос» поки що не проходить в Раду - її рейтинг стрімко обвалюється нижче позначки в 5 відсотків.

Парламентські вибори в Україні 2019

Що дізнався «Соціальний моніторинг»

Центр, що займається дослідженням громадської думки провів власне опитування, запросивши співпрацювати Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременко.

Результат - в парламент пройде мінімум 5 партій:

"Слуга народу" - 41,6%

Опозиційна платформа - За життя "-13,7%

"Європейська солідарність" - 8,5%

ВО "Батьківщину" - 7,7%

"Голос" - 7,5%.

Респонденти збиралися з усіх регіонів України.

Час проведення - 28.06 - 04.07.

Результати від соцгрупи «Рейтинг»

Період проведення опитування - з 23.06 по 03.07

Опитано українців - 2500

Результати дослідження однозначні - з найбільшою ймовірністю в Раді чекаємо «п'ятірку» з

«Слуги народу (42,3%)», «Опозиційною платформа - За життя (13,4)», «Європейської солідарності (8,3)», «Голоси (7,2)» і «ВО Батьківщини (7,2 ) ».

Ті, хто не зміг «перестрибнути» через п'ятивідсотковий бар'єр -

«Сила і Честь» (4,3%)

«Громадянська позиція» (3,0%)

«Радикальна партія» (2,4%)

«Опозиційний блок» (1,5%)

«Самопоміч» (1,4%)

«Свобода» (1,2%)

Парламентські вибори в Україні

Результати опитування інформаційного агенства ASPI

Період проведення - 03.07 - 05.07

Опитаними Респодентам стали +1035 осіб, похибка становить не більше 1,5 відсотка.

Дане агентство стало першим вказав на те, що «Партія Шарія» проходить в Парламент, обігнавши Смешка, Гройсмана і Ляшко.

Рейтинг ASPI виглядає наступним чином:

«Слуга народу» набирає 42,1%.

«Опозиційна платформа» - 9,6%,

«Батьківщина» - 8,1%

«Голос» - 6,7%

«Європейська солідарність» - 6,2%

«Партія" Шарія "- 5,4%.

А як же розподіляються голоси по регіонах?

За повідомленням рбк-Україна, регіональна підтримка партій досить передбачувана -

У «Слуги народу» головними чином це Східні області (39,4%) і Південь України (32,2%).

«Опозиційна платформа - За Життя» також може похвалитися підтримкою Східних областей (14,6%), Донеччини (24,7%) та Півдня (14,2%).

«Європейська солідарність» може розраховувати на підтримку Західних (12,8%) і Центральних регіонів (10,2%).

«Батьківщина» - Центральні області (10%) і Південь (9,8%).

Антирейтинги

Соцгрупа «Рейтинг» крім фаворитів просила називати так само тих, за кого респондент не проголосує ні за яких обставин. Лідером такого опитування стала партія Петра Порошенка - її назвали більш 52% опитуваних людей. Слідом за нею негативно ставляться до ВО Батьківщині - 21,7% і знову виходить на політичну арену «Народний фронт» Арсенія Яценюка - 15,27%.

Як уже повідомляв Знай.ua головна новина минулих днів, яка зуміла сильно розбурхати громадськість - раптове рішення ЦВК, яке допускає на вибори Андрія Клюєва. Колишній ГА президента – втікача Віктора Януковича намагався пробити собі місце в парламенті через Верховний Суд. Зараз Клюєву відмовили, причиною тому стала заява СБУ, яке підтвердило, що Клюєва не було на території України більше 5 років.