У четвер, 6 чеврня, Верховна Рада ухвалила закон, що регулює процедуру імпічменту президента.

Верховна Рада

Про це повідомляє Hromadske.UA.

У повідомленні йдеться, що парламент ухвалив закон №1098 "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України". У документі є розділ, який визначає процедуру імпічменту президента.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

За відповідне рішення проголосувало 279 депутатів, проти - 0, утримались - 2. Не голосували - 72.

"Хтось каже, що ми не працюємо, але ми працюємо і працюємо ефективно", - сказав спікер Ради Андрій Парубій після успішного голосування.

Андрій Парубій

У документі вказується, що спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради України - колегіальний тимчасовий орган парламенту, до якого входять нардепи, спецпрокурор та спецслідчі.

Завданням комісії, зокрема є проведення розслідування обставин щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю народних депутатів від конституційного складу ВРУ поданні про ініціювання питання про усунення глави держави з поста в порядку імпічменту.

Відповідно до закону, підставами для утворення ТСК можуть бути повідомлення про порушення Конституції України, законів України органами держвлади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, що становлять суспільний інтерес, у тому числі:

- повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля;

- повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об'єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам.

Верховна Рада України

Нагадаємо, у вівторок, 4 червня, Верховна Рада знову проігнорувала запропоновані президентом Володимиром Зеленським законопроекти - народні обранці не проголосували за їх включення до порядку денного сесії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський закликав Раду зняти депутатську недоторканість

Також Знай.ua писав, Зеленський збирає термінове засідання РНБО задля обговорення проблем вугільної галузі.