В Україні відбувся перший тур виборів президента України. За його ходом спостерігали мільйони українців як у нашій країні, так і закордоном. Пропонуємо вам підбірку цікавих фактів за результатами виборів, пише Українська правда.

1. Порошенко втрачає позиції на Заході та в Центрі.

На цьогорічних виборах штаб Петра Порошенка робив ставку саме на західні та центральні регіони України. Гасло всієї кампанії було націлене на патріотичну частину населення, якій чужі будь-які проросійські ідеї.

Однак за попередніми підрахунками, чинний президент здобуває перемогу лише у двох областях: на Тернопільщині та Львівщині. У свою чергу Юлія Тимошенко веде лише в Івано-Франківській області. Юрії Бойко лідирує у Луганській та Донецькій областях. На решті ж території України перемагає керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

2. Низька явка на заході України – виклик для Порошенка.

Команда Порошенка робила стався на західні області країни, де традиційно була висока явка виборців. Та у порівнянні з виборами 2014 року вона впала в середньому на 7%.

Якщо взяти окремо три галицькі області, то ситуація ще більш критична: у Львівській — явка впала на 9,28%, у Тернопільській – на 10,52%, в Івано-Франківській – на 11,99%. У цифрах це означає, що до дільниць не дійшли близько 300-350 тисяч виборців. Це майже 2 відсотки виборців.

3. Армія проголосувала несподівано.

Для військових, які несуть службу у зоні проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі, було створено 79 спеціальних дільниць. За результатами 73 із них виборці розділилися на 2 рівні табори. Військові віддали свої голоси так: 11,6 тисячі голосів за Петра Олексійовича проти 11,3 тисячі за Володимира Олександровича.

4. Розрив між Зеленським і Порошенком має шанси увійти в історію. Зараз відрив між ними коливається на рівні 14%.

До цих виборів в Україні дві президентські кампанії закінчувалися в першому турі:

  • У 1991 році Леонід Кравчук виграв у В'ячеслава Чорновола (61,59% на 23,27%).
  • У 2014-му Петро Порошенко впевнено виграв у Тимошенко (54,7% на 12,81%).

У 1999 році після першого туру розрив між першим і другим місцем складав на той час поки рекордні 14,25% (Кучма – 39,46%, Петро Симоненко – 22,24%). Найменшою різницею голосів відзначилися вибори у 2004 році. Тоді між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем розрив склав найменший в історії показник – 0,64% (39,9% у Ющенка проти 39,26% у Януковича).

5. Смешко дихає у спину Гриценку.

Ігор Смешко – ледь не феномен цьогорічних виборів, у якого найбільші перетікання голосів із Анатолієм Гриценком. Ще півроку тому мало хто згадував про існування керівника СБУ часів Кучми. У березні соціологічні дослідження пророкували Смешку приблизно 2,5% підтримки. Однак, за попередніми підрахунками, за нього проголосували вдвічі більше виборців, ніж очікувалося – 5,97%.

6. Петро Порошенко впевнено виграв... за кордоном.

На закордонних виборчих дільницях чинний президент здобуває перемогу – його підтримали близько 40 відсотків українців, що проживають у 53 країнах.

Другим йде Володимир Зеленський, він лідирує у 17 країнах: Грузії, Киргизстані, Латвії, Білорусі, Вірменії, Туркменістані, Польщі, Сербії, Словаччині, Чехії та Угорщині, а також у Республіці Конго, Королівстві Йордан, Катарі, Перу, Бразилії та Кубі.

7. Юлія Тимошенко впевнено виграла... у Качанівській колонії.

Саме там її утримував режим Віктора Януковича. З 271 виборця, які взяли участь у голосуванні, Тимошенко підтримали 110 осіб, Зеленського – 68, Порошенка – 20.

8. В Антарктиді не знайшлося жодного прихильника Юлії Тимошенко.

Українські полярники віддали перевагу Петру Порошенку – 19 голосів. Серед лідерів також Володимир Зеленський з 5 голосами та Анатолій Гриценко з 3 голосами. Ігор Шевченко та Руслан Кошулинський отримали по 2 голоси.

9. Вінниччина – за Зеленського, Бессарабія – за Бойка.

На Вінниччині чинний президент поступається Володимиру Зеленському 2-3 відсотками, отримуючи більшість голосів лише на 2 з 8 округів в області. Ще більші проблеми Петра Олексійовича спіткали на рідній Бессарабії. У місті Болграді Одеської області, де народився Порошенко, за нього проголосувало менш як 5% виборців.

Причому рідний для Зеленського Кривий Ріг не вибивається за середні показники його підтримки, а от в рідному для Тимошенко Дніпрі їй віддали голоси менш як 10% виборців.

10. Понад 28 500 осіб змарнували свої голоси.

Стільки людей проголосували за кандидатів, які знялися з виборів, але залишились у бюлетені.

Зокрема, за лідера соціалістів Олександра Мороза проголосувало майже 11 500 осіб (0,07%), а за Сергія Таруту – понад 17 тисяч (0,1%). А ще 2,5 тисячі людей проголосували за Романа Насірова.

Нагадаємо, що Зеленському нагадали, що він забув показати найголовніше.

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Зеленського "підстрахує" команда професіоналів, і це не Квартал: Данилюк розкрив козирі слуги народу.

Також "Знай.ua" писав про те, що Аваков відверто розповів про Зеленського: такої заяви не очікував ніхто.