Верховна Рада почала розглядати у другому читанні закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це на засіданні у четвер заявив з трибуни парламенту спікер Андрій Парубій.

Наразі вже відомо, що законопроект закріплює, основи єдиної державної мови в Україні, яка стане - українська. Вона буде обов'язковою на всій території країни.

"Спроби запровадити на офіційному рівні в Україні багатомовність є діями, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та суспільну ворожнечу, і є тотожними діям, спрямованим на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу", – мовить 6 пункт 1 статті закону.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Показати ще

При тому закон передбачає використання мов національних меншин.

"Порядок застосування кримськотатарської мови та інших мов корінних народів, національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя визначається законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України з урахуванням особливостей, визначених цим законом", – додається у ньому.

Відомо, що всіх без винятку державних службовців зобов'яжуть володіти державною мовою при виконанні покладених обов'язків. Державний сертифікат про рівень володіння (A, B чи C) державною мовою їм видаватиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

"Робочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова", – мовить закон.

Культурні й спортивні заходи ведуться українською або з перекладом. Афіші й квитки публікуються українською або з дублюванням іншою мовою (текст іншою мовою не може бути більшим за обсягом та шрифтом, ніж текст державною мовою).

Крім того відзначається, що фільми повинні демонструвати державною мовою, дубляжем чи субтитрами. Регламентується, що межах кінофестивалів можливі покази мовою оригіналу з субтитрами. Проте у кінотеатрах кількість сеансів стрічок мовою оригіналу не може перевищувати 10% на місяць.

Нагадаємо, безвіз не працює, українці не можуть виїхати за кордон.

Як повідомляв "Знай.ua", Україна в Мінську жорстко провчила донецьких клоунів Путіна.

Також "Знай.ua" писав, що Укроборонпром розпочав кадрову чистку після шокуючого скандалу.

Депутати ухвалили закон про українську мову у першому читанні