Ситуація у Венесуелі продовжує загострюватися. Три держави, а саме - Франція, Іспанія і Німеччина поставили голову Венесуели Ніколаса Мадуро перед жорстким ультиматумом і дали йому 8 днів на те, щоб оголосити в країні президентські вибори. В іншому випадку, вищевказані три держави оголосять легітимним президентом головного опозиціонера країни Хуана Гуайдо.

"Народ Венесуели повинен мати можливість вільно вирішувати своє майбутнє. Без виборів, оголошених протягом 8 днів, ми будемо готові визнати Хуана Гуайдо президентом, щоб запустити політичний процес", - зазначив у своєму Twitter глава Франції Еммануель Макрон, передає видання 112.ua.

Макрон уточнив, що Париж знаходиться в контакті з цього питання зі своїми європейськими союзниками.

Ця заява також підтримав глава уряду Іспанії Педро Санчес.

"Ми не прагнемо призначати або прибирати уряду, ми хочемо демократії і вільних виборів у Венесуелі. Якщо через вісім днів не буде оголошення про чесних, вільних, прозорих і демократичних виборах, Іспанія визнає Хуана Гуайдо президентом Венесуели", - написав він у своєму Twitter.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Крім того, таку заяву зробили і в ФРН.

"Народ Венесуели повинен бути вільним і мати можливість визначати своє майбутнє. Якщо вибори не будуть оголошені протягом 8 днів, ми готові визнати Хуана Гуайдо тимчасовим президентом, який ініціює такий політичний процес", - зазначила в своєму Twitter прес-секретар уряду ФРН Мартіна Фіц.

Нагадаємо, в травні минулого року у Венесуелі пройшли президентські вибори. За даними центрвиборчкому, за чинного президента Мадуро проголосувало 68% виборців, за його найближчого суперника, лідера партії "Прогресивний авангард" Анрі Фалькона – втричі менше.

Опозиція заявила, що в ході голосування були зафіксовані численні порушення, але 10 січня поточного року Мадуро приніс присягу президента.

У США та Європейському Союзі його вступ на посаду на другий термін засудили.

Потім через кілька днів парламент Венесуели оголосив Мадуро узурпатором. В країні почалися протести, і на їх піку голови Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо повідомили виконуючим обов'язки президента країни.

Проте з таким рішенням приголосними виявилися не всі - армія підтримала Мадуро. В ході зіткнень в країні вже загинули близько десятка людей, сотні людей затримали.

Нагадаємо, президента терміново прооперують: що сталося і хто його замінить.

Також ми писали, що у Росії запропонували визнати Зеленського легітимним без виборів.