Білорусь і Росія перебувають на порозі повномасштабної інформаційної війни, і це вже не примарний прогноз, а цілком реальна ситуація.

Олександр Лукашенко і Володимир Путін

Так вважає політичний оглядач Білоруської редакції Радіо Свобода Валерій Карбалевич.

Експерт називає ознаки загострення стосунків між державами.

"Слабка спроба Мінська оскаржити російські звинувачення викликала різку відсіч із російського боку, окрім того, на політичному порядку денному Росії білоруська тема піднялася вгору. Тактика офіційного Мінська, яка добре працювала раніше, зараз не спрацьовує", - зазначає експерт.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Показати ще

Путін

Карбалевич додає, що минулого року атаку на Білорусь із фейками і алармістськими прогнозами влаштовували тільки маргінальні російські медійні ресурси. Зараз вистрілили федеральні телеканали Росії.

"Це при тому, що білоруська влада поки що не давала для цього великого приводу. Були тільки натяки Лукашенка про те, що Білорусь у найближчі роки будуть "пробувати на зуб", що "під батогом ми більше ніколи ходити не будемо", що "Росія може втратити союзника". Це досить невинні репліки в порівнянні з тими різкими оцінками позиції Москви, які лунали протягом минулого часу і не викликали ніякої реакції Кремля",- каже експерт.

Карбалевич нагадує, що 11 січня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова спростувала заяву Лукашенка про втрату союзника. 14 січня прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зазначив, що обсяг підтримки Білорусі за останні роки оцінюється в мільярди доларів, і що Мінськ повинен це поважати. Глава російського уряду натякнув, що Росія дає Білорусі кредити і не вимагає їх повертати.

Марія Захарова

"Одночасно в кампанію включилися російські федеральні телеканали. У неділю, 13 січня, у передачі "Вести недели" на телеканалі "Росія 1" ведучий Дмитро Кисельов зробив різкий випад на адресу Мінська. Потім, 14 січня телеканал НТВ показав сюжет про зростання націоналізму в Білорусі", - констатує експерт.

Російська пропаганда

Перед Лукашенком постають як мінімум два варіанти. Перший полягає в тому, щоб спертися на громадськість та на Захід, щоб протистояти тиску з боку Москви.

Другий варіант – це спроба довести Росії свою проросійськість, якраз борючись із білоруськими націоналістами, лякаючи ними Москву. Здається, що Лукашенко обере другий варіант.

Нагадаємо, новий рік для Білорусі розпочався із активного наступу з боку колись "дружнього" Кремля.

Як повідомляв раніше Знай.ua, білоруський президент Олександр Лукашенко заявив, що в 2019 році його країну будуть пробувати на зуб.

Також Знай.ua писав про те, що Марія Захарова заявила, що стратегічний курс Росії на зміцнення відносин з Білоруссю не ставиться під сумнів.