Верховна Рада 6 грудня прийняла законопроект №8519 про визнання учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА, його підтримали 236 народних депутатів.

Депутати внесли зміни до переліку учасників бойових дій, прописаний в законі "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Як відомом, до цього документом визнавалися тільки ті воїни УПА, які воювали проти німецько-фашистських загарбників в 1941-1944 роках і були реабілітовані як жертви політичних репресій.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Тепер же офіційно учасниками бойових дій вважаються всі особи, які воювали в складі УПА, "Поліської Січі" отамана Бульби-Боровця, Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів Організації українських націоналістів, які воювали не тільки проти Третього Рейху, а й проти СРСР в 1944-1956 роках і пізніше.

У пояснювальній записці говориться, що за станом на кінець травня 2018 року в живих залишалося близько 1200 ветеранів ОУН-УПА.

Три роки тому Верховна Рада прийняла законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України в 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатської Січі, УВО, ОУН, УПА, Українська головна визвольна рада, Українську Гельсінську групу і інші схожі організації.

Цим законом держава визнала, що боротьба за незалежність України в 20 столітті велася з листопада 1917 року по 24 серпня 1991 року. Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України в 20 столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України в 20 столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Дивіться: Хроніка Української повстанської армії 1942-1954

Нагадаємо, спливли невідомі факти про приховане життя Бандери. Як повідомляв "Знай.ua", в 10 областях України запровадили воєнний стан. Також "Знай.ua" писав, Верховна Рада України запропонувала президенту Петру Порошенко присвоїти звання Героя України Степану Бандері.