Останні соцопитування у Росії свідчать, що росіяни почали усвідомлювати ситуацію у своїй країні. Більш як чверть громадян РФ вважають можливою війну з Україною, а для 10% вона вже йде.

За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, більш як чверть росіян вважає високою ймовірність початку військових дій між Росією і Україною. Три місяці тому так думали лише 17%. Ще 10% опитаних вважають, що війна вже йде. Половина росіян вважає те, що відбувається на Україні, громадянською війною. Для 17% респондентів ці події - геноцид і терор, а про втручання Заходу згадують лише 3%.

Результати свіжого опитування, проведеного "Левада-центром", показують, що росіяни почали усвідомлювати й глибину економічних проблем Росії. Найбільшими загрозами в очах громадськості стали економічна криза, втягування Росії у військові конфлікти і загострення протистояння із Заходом.

Якщо в січні 2014 на запитання "Що на вашу думку зараз найбільше загрожує Росії", про кризу говорили менше третини опитаних (29%), то в січні 2015-го - вже кожен другий (49%).

Варіант відповіді "Втягування у війну" вибрали третина респондентів (33%). Торік цього боявся тільки кожен восьмий (12%).

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Майже кожен п'ятий бачить проблему у зростанні напруженості між Росією і країнами Заходу (22%). Ще рік тому це турбувало всього 7% опитаних.

54% респондентів найбільш значимою загрозою для країни називають зростання цін і зубожіння широких верств населення. Основними причинами зростання цін росіяни називають падіння курсу рубля і знецінення грошей (51%), зниження цін на нафту (37%), махінації шахраїв і спекулянтів (27%).

"Результати дослідження показують, що росіяни почали усвідомлювати - країна входить в серйозну кризу. Оскільки ознак поліпшення в економіці немає, можна очікувати подальшого зниження цих показників", - каже керівник відділу вивчення доходів та споживання "Левада-центру" Марина Красильникова.

Опитування показує, що споживчий попит як один з основних драйверів економіки Росії в останні роки майже повністю вичерпаний - заможні росіяни все частіше говорять про те, що змушені відкласти великі покупки, або взагалі не планують їх, уточнює соціолог.