Єдина українська арктична станція "Академік Вернадський" опинилася на межі закриття. Все через курс долара, котрий стрибнув ще минулого року.

Знаходиться українська станція на невеликому острові Галіндез в Аргентинському архіпелазі поблизу Антарктичного півострова. Українці там здійснюють кліматичний моніторинг, спостерігають за озоновою дірою, досліджують корисні копалини, слідкують за змінами магнітного поля землі й іоносфери. Вивчають флору та фауну Антарктиди. На основі дослідження українські вчені створили ліки від опіків, котрі зараз використовують для лікування бійців АТО.

Зараз на острові зимує 19-та експедиція, котра має повернутися у березні. В національному Антарктичному центрі скаржаться, що не зможуть повернути експедицію додому та відправити чергову групу вчених на ротацію.

"Для повноцінного функціонування станції потрібно 40 мільйонів гривень, – каже директор центру Валерій Литвинов. – Ці кошти зазвичай витрачають на те, щоб експедиція дісталася до Антарктиди за 100 діб, харчування, забезпечення станції електроенергією".

2014 року станція витратила 26 млн. грн. На 2015 рік в держпрограмі заплановано 32 млн. грн., але через курс долара в центрі підрахували, що потрібно не менше 40 млн. грн.

Популярні новини зараз

Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

"Всі закупки та транспортні витрати здійснюються в доларах, – каже Валерій Литвинов. – Через недофінансування ми не зможемо зафрахтувати судно і забрати експедицію, котра зараз там".

До Антарктиди часто припливають туристи – торік більше 3 тис. чоловік. Якщо коштів не знайдуть – полярники повернуться додому з туристами, а наступна група так і не поїде на станцію. Тоді "Академіка Вернадського" доведеться консервувати.

"Нам не вигідно втрачати станцію, – додає науковець, – тоді втратимо право голосу по міжнародних рішеннях стосовно континенту. В майбутньому це дозволяє Україні претендувати на значну кількість корисних копалин, котрими багата Антарктида. Під снігами і льодовиками містяться чималі поклади нафти, газу, золота та алмазів".

Станція "Академік Вернадський" була подарована Україні 1996 року британцями. З тих пір на станції щороку зимує експедиція українських вчених. Вирушають туди в лютому-березні – саме тоді в Антарктиді починається літо. І залишаються на весь рік – виїхати з континенту під час полярної ночі неможливо.