Обрання одіозних кандидатів, саботування реформаторських законів й відверте покриття корумпованих колег – так українські судді провели 2015-й рік. На другому році після Євромайдану Конституційна комісія завершила перший етап, який дозволить оновити суддів не раніше 2017-го.

Експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков розповів "Знай" чим завершилися останні скандали у судовій системі й коли в Україна почне створення нових судів.

- Минулого тижня судді обирали низки ключових суддів. Ви були співавтором акції, під час якої вимагали не обирати "друзів Ківалова". Вдалося?

- З п'яти суддів, проти яких ми виступали – пройшли двоє. Володимир Бутенко ухвалив рішення, відповідно до якого не можна притягнути до відповідальності суддів, які судили активістів Євромайдану, тепер обиратиме й звільнятиме суддів у Вищій кваліфікаційній комісії. Віктора Кривенко, відомого серед суддів латифундиста, якого напряму пов'язують з Ківаловим, обрали в Конституційний суд 252 голосами "за". Ми благали голосувати за кого завгодно, тільки не за одіозних кандидатів з брудним минулим, а вони обирали одного з них просто кваліфікованою більшістю. Там у багатьох були списочки тих, за кого треба голосувати, отже ніхто нічого навіть не приховував.

Головна тональність майже всіх виступів була "вся ця реформа – суцільний жах, руйнування системи, огульні звинувачення й перешкода для роботи". В мене склалося враження, що судді остаточно "переїхали" жити в паралельну реальність. Зрозуміло, що частина спікерів були заангажовані, але багато суддів насправді вірять в те, що їм треба триматися разом, щоб протистояти громадськості!

Популярні новини зараз

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші

Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Показати ще

Звідки така зухвалість? Від страху. Вони абсолютно впевнені, що якщо конкурси проходитимуть прозоро – вони будуть звільнені. Наразі серед них вітає дух, що можна робити все що завгодно, бо ніхто ще не впевнений, що справді розпочнуть реформу. Як казав Майкл Щур, якщо в Україні станеться ядерна війна – виживуть лише таргани й українські судді; жартую, таргани все ж такі вимруть.

- Три місяці тому ви казали, що адміністрація Порошенка прагне законсервувати судову систему, а не реформувати її. Щось змінилося з того часу?

- Так, на щастя Конституційна комісія пішла на дуже суттєві поступки. Якщо раніше їх проект не дозволяв провести повноцінну реформу, нині вони врахували більшість наших зауважень, на які звертала увага й Венеційська комісія. Отже, реформу можна буде провести й далі – це питання до парламенту, який має тепер за ці зміни голосувати.

Зміни в Конституцію – це величезний, але лише перший крок на шляху до оновлення суддів. Далі доведеться створювати конкурсні комісії, розробляти тести для кандидатів, забезпечувати незалежність всіх цих процедур.

Головне, що Конституційна комісія врахувала висновок Венеціанської комісії, що судді у випадку реорганізації повинні пройти конкурси й автоматичного перепризначення не буде. Або подавайся на конкурс на загальних умовах, або йди на почесний відпочинок.

Читайте також: "Адміністрація Порошенка прагне законсервувати судову систему, а не реформувати"

- Коли можна очікувати початку цих конкурсів й чому ви впевнені, що буде шанс оновити систему?

- Внесення змін до Конституції – дуже складний й тривалий процес, не буду пояснювати всю процедуру. Якщо коротко, в найкращому випадку – це початок 2017 року.

Розробляти закони, за якими будуть проходити конкурси, ми вже почали. Навіть за швидких темпів розгляду цих законів у Раді, сам процес підготовки – теж забере багато часу.

Одіозні судді на відкриті конкурси ніколи не прийдуть, оскільки крім перевірки професійних знань, їх перевірятимуть громадські комісії на доброчесність. А вони вже враховуватимуть й публікації в ЗМІ, й наявність скарг й порушень, й походження майна. Тут головне – відстояти незалежність цих громадських комісій, які будуть запорукою суттєвого очищення системи.

- Чим завершилося протистояння активістів й Конституційного суду навколо закону про люстрацію? Того закону, за яким вісім суддів цього ж суду підлягають звільненню. Як можна приборкати цих суддів?

- Під тиском громадськості вони не наважилися скасовувати закон й, по суті, розгляд нічим не завершився.

Це парадоксальна ситуація, оскільки зміни до Конституції, які дозволять провести судову реформу, розглядатимуть саме ці судді! По суті, ми маємо справу з суддями, яких призначив Янукович, ще й на дев'ять років. Відповідно, доведеться чекати, поки збігатиме термін повноважень кожного з них й поступово їх замінювати. Єдина можливість дострокової відставки – довести скоєння ними злочину.

- Є хоч якась можливість пришвидчити всі ці процедури? Чи весь 2016-й рік ми матиме ось цю законсервовану й корумповану систем?

- Зараз вже щось зрушилося. Очищення системи від одіозних суддів зі скрипом й скреготом готується чи "ось-ось почнеться". Вища кваліфікаційна комісія й Вища рада юстиції перевіряють тисячі скарг на суддів й вже подають перші подання на звільнення. Це при тому, що до окремих членів цих органів у громадськості багато питань щодо їх доброчесності. Інше питання – чому вони звільняють лише суддів на окупованих чи анексованих територіях, а Царевич і Кицюк перебувають під слідством й одночасно на посаді судді.

З іншого боку, наші судді, на жаль, звикли бути залежними від політичної влади і завжди зважали на цей "політичний вітер". Якщо "згори" буде меседж про те, що це все насправді, що будуть прозорі конкурси й оновлення хоча б через рік чи два – велика частина суддів зрозуміє, що зміни невідворотні. Головне, щоб такий меседж був. Так що, боротьба триває!

Читайте за темою: Суддів треба набрати наново, а не "переатестовувати" - Тетяна Козаченко