Європейські експерти визнали необхідність оновлення українських судів й дозволили провести радикальну реформу. Верховна рада може проголосувати за неї вже до кінця року.

Як змінилася позиція представників Адміністрації президента та коли очікувати в Україні нових суддів, "Знай" розпитав учасника засідання Венеціанської комісії та експерта Романа Куйбіду.

- Пане Романе, чи відповідає дійсності інформація ЗМІ, що Венеціанська комісія не дозволила звільняти діючих суддів?

- Абсолютно ні. Журналісти почули лише початок 38-го пункту висновку комісії, який починається з того, що "одночасне звільнення всіх суддів – неприпустимо". Але далі в цьому ж пункті комісія зауважує, що "переривання демократичних традицій або узурпація влади" дає підстави для заміни суддів. Вкрай низький рівень довіри, корумпованість та некваліфікованість багатьох суддів дозволяє провести "ре-ор-га-ні-за-цію".

Що це значить? Не можна взяти й звільнити всіх нинішніх суддів одразу, а потім займатися обранням нових. Хто здійснюватиме правосуддя в цей перехідний період? Безперервність судочинства – одна з основ правової держави, саме тому заклики політиків "вигнати всіх суддів вже сьогодні" - не реалістичний популізм.

Популярні новини зараз

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Показати ще

Нам було запропоновано провести реорганізацію існуючих судів. Отже, створити нові суди, провести прозорі конкурси, на які допустити в тому числі нинішніх суддів, а потім вже закрити ті, що є зараз. Саме так створили нову поліцію.

Читайте також: Суддів треба набрати наново, а не "переатестовувати" - Тетяна Козаченко

- Отже, позиція експертів-реформаторів та чиновників Адміністрації президента зараз єдина? Чи є суттєві розбіжності?

Якщо ще місяць тому члени Конституційної комісії, яка розробляє судову реформу, наполягали на косметичних змінах системи, наразі ми спільно виступаємо за заміну суддів. Питання лише в тому, як саме це зробити.

По-перше, ми пропонуємо сформувати для обрання суддів нову тимчасову комісію з правозахисників, адвокатів, представників міжнародних організацій, суддів у відставці тощо. До речі, нашу позицію підтримала Венеціанська комісія. В Адміністрації президента вважають, що конкурс та переатестацію має робити існуюча Вища кваліфікаційна комісія суддів.

По-друге, ми наполягаємо на прозорому конкурсі для всіх кандидатів в судді. Конституційна комісія пропонує провести через конкурс лише суддів зі стажем до п`яти років, тим, хто працює довше – лише переатестацію.

Висновок Венеціанської комісії – привід для подальших обговорень та якомога скорішого внесення законопроекту до Верховній ради.

- Коли можна очікувати прийняття закону та нових суддів?

- За оптимістичним сценарієм – вже до кінця року. Всі обговорення завершені, висновок європейських експертів є, далі справа – за депутатами.

Остаточне голосування може відбутися десь у лютому. Але, враховуючи, що це будуть зміни до Конституції, для нього буде потрібно 300 голосів.

Читайте за темою: "Адміністрація Порошенка прагне законсервувати судову систему, а не реформувати"