В анексованому Криму вмерли близько сотні герої нових наркоманів. Це кожен десятий із тих, хто проходив замісну терапію.

Такі цифри озвучив в ефірі радіостанції "Дойче велле" спецпосланець ООН з ВІЛ/СНІД у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін.
"З 805 кримських героїнових наркоманів, які до анексії отримували замісну терапію, від 80 до 100 вже померли. Причини смертей переважно самогубство та передозування".
У Криму українська влада проводила програму замісної терапії метадоном, який не застосовують у Росії. З травня 2014 року кримська влада поступово відмовилася від застосування препарату, вважаючи його шкідливим.
За інформацією Казачкіна, відсутність замісної терапії ставить під загрозу життя наркозалежних, які змушені вдаватися до важких наркотиків. Це також сприяє швидкому поширенню ВІЛ. Схожа ситуація складається нині на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, куди українська влада припинила постачати метадонові препарати.
У Мінздоров'я РФ спростовують інформацію представника ООН. Посилаються на власну статистику, що 2014 року у Криму померли троє наркозалежних, які отримували замісну терапію, у Севастополі – четверо. Російські чиновники називають практику метадонової замісної терапії, яку застосовують у 60 країнах світу, згубною. На їх думку, Україна застосовувала цей метод лікування на догоду країнам Заходу.