Ось уже два роки в Києві існує дуже незвичайна і досить специфічна служба - Kyiv Animal Rescue Group (Команда порятунку тварин в місті Києві). 10 хлопців на чистому ентузіазмі і любові до тварин цілодобово чергують на телефонах, щоб виїхати рятувати тварину, яка потрапила в біду. І часто їх робота схожа на роботу справжніх рятувальників із МНС.

Про роботу і врятованих тварин "Знай.ua" розповів рятувальник і спелеолог Михайло Сторожук.

- Михайло, з чого взагалі все почалося?

- Все було дуже просто. У січні 2013 року я написав коментар під статтею в інтернеті. У ній йшлося про те, що в місті немає жодної служби, яка виїхала б зняти кота з дерева. А вже наступного дня мені подзвонили дві жінки і попросили допомоги. Кіт однієї з них заліз на дерево і не міг спуститися третю добу. Мені стало шкода тваринку, і я погодився допомогти. Пам'ятаю, лізти мені довелося на величезну сосну. Добре, що я вчився в школі спелеологів. Але зняти кота, навіть діставшись до нього, вийшло не відразу. На вулиці стояв мороз, і хвіст тварини примерз до льоду. Довелося спуститися і піднятися вже з теплою водою, щоб врятувати хвіст тварини.

- І тоді Ви вирішили створити службу порятунку котів?

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

- Не зовсім. Через рік ми познайомилися з Любою Кравчук, яка самотужки вже рятувала тварин. Ми брали участь в акції допомоги кажанам – тваринам, занесеним в Червону книгу. Вони через шахту ліфта потрапляли в під'їзд, лякали мешканців і гинули. Тоді у нас і виникла ідея - створити команду, яка допомагала б і тваринам, і людям. У Люби є досвід порятунку і лікування звірів. У мене є спорядження, навички і «дурь в голові». Чому б не створити компанію, яка буде рятувати тварин?

Довго думали над назвою. Вирішили назвати нашу Команду Кyiv Animal Rescue Group. Абревіатура виходить KARG. Також наша абревіатура співзвучна з "Київська Аварійно-рятувальна Служба". Починали ми з Любою удвох, до нас також приєднався мій приятель Артем - але оскільки наше заняття не прибуткове, то працював він з нами у вільний від роботи час. Пізніше приєдналися ще хлопці. У серпні минулого року до нас приєдналася діггерська група "Плавлені краї". На сьогоднішній день у Команді працюють 10 чоловік. І 4 автомобілі.

- Кого рятуєте?

- Рятуємо будь-яких тварин, які опинилися в біді і не можуть вибратися самостійно або за допомогою небайдужих. І хвостатих, і вусатих, і пернатих, і навіть парнокопитних можемо врятувати. Взимку найчастіше рятуємо поранених лебедів, які не могли відлетіти через травми крил. 95% роботи відносно кішок, собак, птахів і кажанів. Але були в практиці випадки зі зміями, лосями і оленями.

- Що означає фраза «тварина в біді»?

- Більше половини людей, які нам телефонують, стверджують, що тварина в біді. Хтось просить забрати хвору тварину з вулиці, хтось просить відвезти тварину до ветеринара, хтось просить поховати собаку. Але це не наша компетенція. Ми рятувальники. Кожному намагаємося спокійно розповісти, куди їм слід звернутися, що зробити, допомагаємо порадою. Виїжджаємо тільки в екстрених випадках - коли тварина застрягла, провалилася, примерзла, високо залізла тощо.

- Кожен виїзд - це витрати. Хто оплачує роботу рятувальників?

- 5 осіб з групи працюють постійно, ще п'ятеро - у міру можливостей, після основної роботи. Деякі виклики, звичайно, оплачуються - зазвичай небайдужі люди готові заплатити за свого вихованця, який потрапив у біду. Але і до безпритульних або диких тварин ми теж виїжджаємо - з оплатою таких виїздів нам допомагають небайдужі люди. У нас є сторінки в соціальних мережах, постійно звітуємо про свою роботу. Єдине, коли ми виїжджаємо до бездомної тварини - завжди просимо людину, яка нас викликала, щоб вона подбала про врятовану тварину. Хтось погоджується, хтось не має такої можливості. Намагаємося прилаштувати самі. За день можна зняти з дерева двох хазяйських котів. І отримати за кожного по 300 гривень. А можна врятувати з підвалу трьох напівживих кошенят, весь день возити їх по лікарнях і намагатися кудись прилаштувати. Так, зробити добру справу, відвоювати у смерті, але отримати збитків у розмірі від 400 грн і більше. Так що поки все тримається на допомозі небайдужих людей.

- Якщо кота або собаку людина може взяти, то як справи із птахами?

- Птахів ми рятуємо з 2015 року. Перший раз врятували маленьку гаву. Вся справа в тому, що ворони часто будують свої гнізда з підручних засобів, серед іншого там трапляються і дроти. Коли в гнізді з'являються пташенята, один з них рано чи пізно потрапляє в петлю лапою. Смикає. І петля затягується. Згодом, під час розвитку пташеняти лапа деформується, і дріт вростає в неї назавжди. Коли пташенята вилітають з гнізда, таке пташеня вилетіти не може і просто повисає на петлі. Спочатку з птахами дійсно було проблематично. Врятованих і поранених птахів доводилося возити з собою по викликах в автомобілі. Тому що птахів потрібно часто годувати, а робота рятувальників цьому не сприяє. Ось і возили з собою в машині синичок, сороку, галку. Потім почали співпрацювати з реабілітаційним центром для птахів "Садиба Нюшаніково", який забирає на вирощування подібні екземпляри. Це просто дача однієї сімейної пари, де знаходяться вольєри. Птахи там мінімально контактують з людиною, і майже весь час проводять з собі подібними. Якби не фахівці з "Нюшаніково" Олена та Ірина, то навесні 2016 року в машині рятувальників їздило б не менше 50 птахів, серед яких синиці, стрижі, ворони, голуби та качки. З холодами додаються ще лелеки і лебеді. Не всі великі птахи відлітають на зиму в теплі краї. Деякі, хворі або поранені, залишаються.

- Тварини в біді, думаю, часто панікують. Укуси і подряпини були?

- Без цього ніяк. Знаєте, в дитинстві я дуже боявся собак. Але коли став рятувальником, тепер боюся котів і лелек. Собака, яку рятуєш, розуміє, що її рятують - вона буде гавкати швидше інстинктивно. А ось кіт - це страшно. Навіть найвихованіший і домашній кіт, опинившись на вулиці, поза звичною територією, майже завжди веде себе неадекватно, дряпається, кусається. Причому, зуби у котів дуже гострі - іноді коти навіть щільні джинси можуть прокусити. Рани від таких укусів потім довго заживають, а шрами можуть залишатися на роки.

Якось раз ми рятували лелеку. Врятований птах довго дивився на мене, а потім клюнув прямо в голову. У мене аж іскри з очей посипалися і кров з носа хлинула.

- З «чупакабрами» доводилося мати справу?

- А як же! Ви знаєте, будь-яка дрібна тварина в витяжці для середньостатистичної людини перетворюється майже в чупакабру. Одного разу до нас звернулася жінка, яка вдома не могла спати - в її карнизі завелося чудовисько. Рідні над нею сміялися і говорили, що вона збожеволіла. «Чудовисько» скребло ночами, видавало моторошні звуки. Ми розібрали дах балкона - там виявилося гніздо, в якому вже гніздилися горобці. Виявилося, дитинчата горобчиків вчилися літати і цокали кігтями по металевому карнизу, цвірінькаючи. Дуже багато викликів від людей, які стверджують, що в їх вентиляції сидить величезний звір. Багато хто вважає, що це великі щури, так як через решітку вентиляції цей «щур» просовує свої лапи. А це виявляється звичайнісінький голуб. Вся справа в тому, що пташенята голубів не курликають, а видають писк, з чого і люди роблять висновок про щурів. Якщо аналізувати всі такі виклики по звуках з вентиляції, то в 99% - це птахи. Ще 1% - хом'ячки і таргани.

- Нестандартні випадки були?

- Одного разу нас викликали допомогти лосю біля Макарова, який провалився в мазутну яму - але поки ми доїхали, лось сам звідти вибрався і втік. Не так давно їздили в Вишгородський район - там самець лані забіг на стадіон і заплутався в сітці. Підійти до нього боялися - звір відчайдушно чинив опір. Нам довелося «обстріляти» його снодійним, щоб він втихомирився, і тільки потім виплутати. У нас є можливість і спорядження навіть для того, щоб дістати з ями велику тварину на кшталт корови або коня, але поки цим все ж займаються рятувальники при КМДА.

- Звідки люди беруть ваші контакти? Сарафанне радіо?

- Ми створили групи в соціальних мережах, дали номери телефонів. Пам'ятаю, як дивувалися люди, які телефонували нам, що їм відповідає ціла Команда. Після спецоперації з порятунку собаки з острова нам подзвонили з МНС. І запропонували надалі переадресовувати нам всі виклики, пов'язані з тваринами. Плюс, нас знають і в поліції, можуть перенаправляти до нас людей з такими питаннями.

- Трагічні випадки в практиці були, коли тварині вже не можна було допомогти?

- Без цього наша робота не обходиться. Одного разу нам надійшов виклик, що кошеня застрягло в трубі. Незважаючи на кілька днів нашої роботи, кошеня ми так і не знайшли. Воно нявкало все тихіше й тихіше, а потім, мабуть, померло. Ще один раз кошеня застрягло між бетонними плитами. Ми попросили про допомогу загін Київської аварійно-рятувальної служби - нам не відмовили. Загін рятувальників вставив між балками гідравлічний домкрат, розрахований на величезні навантаження. Такі пристрої використовують для вилучення людей з-під уламків після ДТП або землетрусів. На домкрат подали стиснене повітря. Плити похитнулися, зрушилися з місця і тут же закрилися назад. Масивна сталева "губа" домкрата зламалася в місці кріплення до пристрою. Крики з-під завалу миттєво припинилися: коли щілина розширилася, кошеня під своєю вагою провалилося глибше. Воно було стиснуте балками. Смерть наступила миттєво....

- Статистику викликів ведете?

- Пробували вести статистику, рахувати... Найчастіше телефонують у вихідні дні, а також увечері в п'ятницю. Найбільше складних випадків відбувається під час зміни погоди. У цей час тварини більш неспокійні і частіше потрапляють в пригоди. Бувають дні, коли з раннього ранку і до пізнього вечора телефон дзвонить, не стихає. А буває так, що перший виклик надходить ближче до обіду - та й то нескладний.

- Ви працюєте тільки в Києві?

- Ні, буває, що і в область доводиться виїжджати. Взимку, наприклад, рятували лебедів у Білій Церкві. Оскільки в Україні всього дві служби з порятунку тварин - в Києві і в Харкові, часто просять виїхати в іншу область. А недавно були в Черкаській області. Там абсолютно жахливий випадок був: собака провалилася у вигрібну яму і два роки там жила, поки небайдужі люди носили їй їжу і воду. Коли про цю історію дізналися в соціальних мережах - зібрали певну суму нам на бензин, і ми приїхали, врятували тварину.