Український омбудсмен Валерія Лутковська захищає права українців з 2012 року, тобто з часів правління Януковича. "Знай" поцікавився, які права українців порушуються зараз найчастіше.

- В кінці року парламент прийняв закон, який дозволяє розкривати банківську таємницю - начебто для того, щоб виявляти недобросовісних одержувачів субсидії, які приховують свої доходи і депозити. Чи не порушує це права людини?

- Мені б дуже хотілося подивитися, як буде імплементований цей закон. Прийняти можна все, що завгодно, а ось яким буде сам механізм виконання? Держава зацікавлена ​​зменшувати пільги і скорочувати свої витрати. Якщо людина отримала пільгу, то потрібно показати державі, що тобі вона дійсно потрібна. Але з іншого боку - чи не виникне після прийняття такого закону ситуація, коли в права громадян втручаються значно більше, ніж необхідно? Я поки не висловлюю свою стурбованість, тому що не розумію механізму роботи цього закону. Зараз я чекаю підзаконних актів, які б пояснювали весь механізм.

- У суспільстві обговорюють сайти, де викладають персональні дані українців. Той же "Миротворець", навколо якого був скандал.

- За останній рік у мене були претензії до кількох ресурсів, які розміщують в Інтернеті персональні дані людей. Наприклад, "Миротворець" або сайт так званої "ДНР", який опублікував дані бійців "Торнадо". Розміщувати інформацію про людину та її дані в мережі можна тільки якщо це робить державний орган, у якого є таке право (наприклад, Міносвіти, коли дає людині диплом) і в разі, якщо людина сама дала згоду на розміщення своїх даних у мережі. Оскільки "Миротворець" і інші сайти не державні органи і згоди людей не отримували - це протизаконно. Я вже зверталася до відповідних органів з проханням перевірити сайти і максимально посприяти захисту прав людини шляхом припинення їх роботи.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

- Зараз в Україні почастішали акції протесту, блокади, мітинги - з перекриттям доріг, блокуванням фур тощо. Чи не є це порушенням прав людини?

- Я з 2013 року кажу, що нам необхідний закон, який встановлював би механізм реалізації конституційного права на мирні зібрання. Конституційне право у нас є, але немає чіткого механізму, як його реалізувати. А якщо його немає, то немає зрозумілого механізму реагування з боку силових структур, з боку місцевої влади. Ми проводили моніторинг дії органів влади по відношенню до мирних акцій протесту. Виявилося, в кожній області місцева влада для себе встановлює, яким чином повинні проходити мітинги і протести. Кожен суд самостійно вирішує правильно або неправильно проводиться акція протесту. А повинен бути чіткий стандарт - можна одне, дозволено інше, не можна третє. А поки такі ось незручності у вигляді постів на дорогах або блокади - це мирні акції за Конституцією.

- Чи не скаржаться українці на мобілізацію? Адже претензій було багато - ніби й війни немає, а людей мобілізують.

- Люди скаржилися на те, що воєнкоми вручали їм повістки в транспорті або на ринку, тобто мобілізували насильно. Особливо багато скарг було з Харківської області. Я зверталася до Міністерства Оборони, до військової прокуратури з проханням перевірити законність таких дій. Військкомати реагували на інциденти. Значно більше проблем із захистом прав тих, хто вже одягнув на себе військову форму. Є проблеми з харчуванням, з грошовим і речовим забезпеченням, з умовами несення служби. Щоб захистити інтереси мобілізованих, нам довелося ввести посаду представника уповноваженого із захисту прав військовослужбовців.

- Добровольчі батальйони теж входять в вашу компетенцію?

- Добровольці - такі ж люди, як і всі і мають рівні права. Зараз представник із захисту прав військовослужбовців працює на передовій, щоб максимально швидко реагувати. У Міноборони швидко реагують на наші зауваження і виправляють ситуацію. В кінці грудня наша група проїхалася по передовій - помітили проблеми з постачання води і їжі, вугілля, не всі військові могли помитися. Найчастіше такі проблеми виникають не через брак фінансування, а через неправильно налагоджену роботу. Після наших рекомендацій Міноборони 90% проблем вирішили практично відразу.

- Як часто звертаються за допомогою політики?

- В середньому, я отримую 10 - 15 запитів в день. Ситуації дуже різні - від прохання втрутитися в ситуацію з невиплатою зарплати до захисту персональних даних.

- Скільком людям вдається допомогти? Чи ведете якусь статистику?

- Статистики немає. Але я мінімум раз в тиждень ставлю в щоденнику галочку, яка означає, що одній людині вдалося допомогти. Нещодавно поставила 20 галочок за один день. Нам вдалося вивезти з території, непідконтрольній уряду України 20 засуджених. Можна було б і більше, але, в один автозак вміщається не більше 20 осіб.