Верховна Рада з другої спроби ухвалила створення Національного антикорупційного бюро. Голоси "за" віддали 283 народні обранці.

За два тижні члени коаліції мають узгодити повноваження президента щодо призначення та звільнення голови бюро, яке займеться перевіркою статків чиновників. Охочі стати на чолі контрольного органу мають подати заявки до 10 січня.

Прийняття закону не обійшлося без скандалу. В першому варіанті передбачалися повноваження президента щодо призначення та звільнення голови бюро без згоди з депутатами. "Народний фронт" у повному складі відмовився голосувати. "Законопроектом передбачений надто серйозний вплив з боку президента України на ці структури. Призначати керівництво бюро має Верховна Рада заради збереження балансу між гілками влади", - завив керівник фракції "Народний фронт" Сергій Пашинській.

Автор законопроекту Єгор Соболєв зазначив, що така норма була запропонована, щоб запобігти тиску з боку депутатів.

"Навіть у поновленому складі парламенту лишилося багато депутатів, яки будуть намагатися уникнути перевірки чи "домовитися" із головою Антикорупційного бюро. Чи ми хочемо ще не призначеного голову одразу пов'язати зобов'язанням перед депутатами?" - зауважив Соболєв.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Тільки після тривалих дискусій у сесійній залі та закритої наради голів фракцій правлячої коаліції закон був прийнятий.

Законопроектом передбачені посади детективів бюро, які займуться перевіркою майна та відповідності статків чиновників першого та другого рангу. Тих можновладців, які не зможуть пояснити походження свого майна – ув'язнять, а майно заберуть на користь бюджету. Законопроектом також заборонено брати до антикорупційного бюро тих, хто раніше вже відповідав за боротьбу з корупцією. Зарплата нових борців зі зловживаннями складатиме близько 20 тис. грн, зазначив співавтор законопроекту Єгор Соболєв.

Декілька десятків анкет вже надійшло до комісії. Серед кандидатів опинився й екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.