Війна на Донбасі може спровокувати хімічну катастрофу - в Чорне море потрапить стронцій.

Про це заявила експертно-журналістська група Bellingcat, що представила результати розслідування щодо екологічної ситуації на Донбасі.

Експерти відзначили, що причиною катастрофи може стати лише одне фатальне попадання бомби або снаряда.

Справа в тому, що на Донбасі розташовано близько 900 великих промпідприємств, у тому числі 140 кам'яновугільних копалень, 40 металургійних заводів, 7 теплових електростанцій, 177 хімічно небезпечних виробництв і лише 4 з них не використовують радіоактивні матеріали.

Найбільшої шкоди екології завдає вугільна промисловість - 248 шахт, більшість з яких виснажилися і вже не розробляються. Крім цього, на території Донбасу проходить 1230 км трубопроводів, які транспортують нафту, газ і аміак.

Популярні новини зараз

Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

"Станом на 2002 році на Донбасі накопичилося 10 мільярдів тонн промислових відходів, що відповідає 320 тисячам тонн на квадратний метр", - уточнюється в розслідуванні.

Серед найбільш небезпечних виробництв в умовах бойових дій вказаний Авдіївський коксохімічний завод, Дзержинський фенольний завод, фільтрувальні станції в районі Донецька, Вуглегірська ТЕС, Микитівський ртутний комбінат, Луганська ТЕЦ, а також Михайлівська перетворювальна підстанція, де зберігається близько трьох тонн ртуті.

Крім того, Бахмутський аграрний союз (велика тваринницька ферма в селищі Новолуганське), де утримують понад 94 тисяч свиней і близько 310 тисяч птахів, скидає стічні води в резервуар. При цьому він може в будь-яку мить зруйнуватися, що спровокує екологічну катастрофу. Резервуар потребує термінового ремонту.

Загрозу становить і те, що 35 шахт, у тому числі один ядерний об'єкт в Єнакієвому, затоплені. Якщо водою затоплять й інші шахти, то забруднена або радіоактивна вода може потрапити в річку Сіверський Донець та Азовське море, а в Чорне море потраплять ізотопи стронцію.

Група Bellingcat підкреслила, що обом сторонам конфлікту, необхідно розуміти, що бої в районі екологічно небезпечних об'єктів можуть обернутися хімічною катастрофою, ліквідувати наслідки якої, з урахуванням війни, буде неможливо. Тому, екологічні проблеми ляжуть на плечі населення постраждалих районів.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, Росія використовує Донбас в якості джерела сировини. Потім ці території стануть їй не потрібні.