Напередодні «Євробачення» український готельний бізнес опинився під пильною увагою зарубіжних гостей. Одна справа подивитися на пісенний конкурс і зовсім інша - отримати якісне та доступне обслуговування.

І якщо бюджетні готелі і хостели працюють за принципом: «Швидко, якісно, ​​недорого. Вибирайте два будь-яких пункти», то більшість заможних гостей вимагають комфорту і сервісу дуже високого класу, при цьому готові навіть переплачувати непогані суми. Цю нішу в Києві зайняли кілька готелів, які позиціонують себе як ВІП-готелі.

В одному з попередніх матеріалів ми вже досліджували відгуки ВІП-клієнтів у мережі. Готель "Хаятт Рідженсі Київ" тоді побив всі рейтинги за кількістю негативних відгуків. Ми звернулися з офіційним запитом до адміністрації готелю ще 7 квітня. Але пройшло вже більше місяця, і ніякої відповіді ми не отримали.

Чи не правда дивно, що адміністрація ВІП-готелю напередодні "Євробачення" не може відповісти редакції на негативні відгуки? Адже це ж їхні гроші і репутація...

Насправді все виявилося куди простіше.

Популярні новини зараз

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші

Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників

Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя

Показати ще

Готель для росіян

Вікіпедія вказує, що "Хаятт" - американська компанія, що управляє мережами готелів вищого класу по всьому світу. Штаб-квартира групи знаходиться в Чикаго, а заснували її в 1957 році брати Пріцкер - онуки адвоката Миколи Пріцкера з Києва. "Хаятт" працює в 45 країнах світу під брендами Hyatt, Hyatt Regency, Grand Hyatt, Park Hyatt, Hyatt Place і Hyatt Summerfield Suites.

Загальна чисельність персоналу - понад 30 тис. чоловік.

А ось фінансові показники не розкриваються.

Вся справа в тому, що будь-хто може відкрити готель під маркою "Хаятт" у своїй країні - для цього є внутрішні стандарти, які в подальшому будуть проінспектовані. Ну і потім дочірнє підприємство просто перераховує материнському частину прибутку.

В Україні корпорація «Хаятт» має один готель. У сусідній Росії компанія управляє готелем Ararat Park Hyatt Moscow, розташованим поруч із Малим театром, а також готелем Hyatt Regency Ekaterinburg в Єкатеринбурзі.

З російських ЗМІ відомо, що в другій половині 2017 року в Москві буде відкрито новий Hyatt Regency Moscow Petrovsky Park, будується Hyatt Regency Vladivostok Golden Horn у Владивостоці, також відновлено будівництво Конгрес-готелю Don-Plaza в Ростові, вже працює готель мережі в Сочі.

Природно, такі будівництва - це величезні капіталовкладення. І фінансується розширення мережі за рахунок вже існуючих об'єктів - тобто і за рахунок українського "Хаятта".

Так що фінансову звітність розкривати не вигідно. Адже можна спокійнісінько працювати і в Росії, і в Україні.

Темна конячка

Зрозуміти, хто реальний власник українського «Хаятта», не представляється можливим. Самі співробітники відзначають, що і вони не знають, хто є кінцевим бенефіціаром п'ятизіркового готелю.

Злі язики стверджують, що після Майдану готель прикупив колишній генпрокурор Олег Махніцький, але сам Махніцький від подібної покупки відхрещується.

Втім, про це говорять уже навіть в рідній партії Махніцького - «Свободі». Недарма Ігоря Олеговича просто виставили з партії, розуміючи, що дорогий готель, куплений під час виконання обов'язків генпрокурора, - це жирний мінус на рейтингу партії.

Власник готелю - компанія «Нові інжинірингові технології» - працює на українському ринку з 2004 року. А зареєстрована... в офшорах на Кіпрі.

Раніше співвласником ВІП-готелю значився Сергій Тарута. Зараз же власник залишається загадкою.

Як розширюють ВІП-готелі

Готель "Хаят Рідженсі" на готельному ринку України - новачок.

Будівництво готелю почали в 1996 році, і вже на цьому етапі проект піддався коригуванню - від гігантського хмарочоса відмовилися. Навесні 1998 року будівництво загальмувалося, і "Хаятт" на два роки зупинився. Оскільки рости вгору не дозволили, майбутній готель розширили, знісши кілька пам'ятників архітектури.

Історики відзначають, що квартал старих будинків при цьому був утрачений. Роботи з будівництва відновили в 2000-му році, а об'єкт здали лише через 7 років. Будівництво готелю "Хаятт" у центрі столиці похитнуло ставлення світової громадськості до самого міста. Справа в тому, що готель побудований в буферній зоні Софії Київської. Через це з заповідника навіть хотіли зняти статус охорони ЮНЕСКО.

Зокрема Франческо Бандаріна, директор Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в свій час заявив, що деякі будівництва в центрі Києва виходять за рамки допустимого. Зокрема - готель "Хаятт".

У пресі також несхвально відгукувалися з приводу будівництва «скельця»: «Хаятт» звели на місці трьох зруйнованих заради цього пам'яток архітектури: двох на Михайлівському провулку і однієї, зверненої головним фасадом на Софійську площу... Побудований вище Софійського і Михайлівського соборів готель порушив візуальну вісь між цими святинями, вніс різкий дисонанс в історично сформований архітектурний ансамбль Софійської площі».

Як власникам готелю вдалося відхопити шматок землі в центрі столиці в заповідній зоні - до сих пір для багатьох бізнесменів залишається загадкою.

Але споруда ще не закінчена.

За «щасливим збігом обставин» "Хаятт" знаходиться на вулиці Алли Тарасової, 5. А поруч з будівлею готелю знаходиться невелика, непримітна і нежитлова будівля - історичний будинок по вулиці Алли Тарасової, 4.

Ще в 2011 році аварійний і нежилий шестиповерховий будинок (до речі, побудований в 1905 році за проектом відомого архітектора Федора Олтаржевського і який був прикладом стилю модерн в Києві) просто згорів.

Що цікаво, правоохоронці та працівники інших оперативних служб, які прибули на місце події, запропонували адміністратору готелю евакуювати жителів готелю. Однак отримали негативну відповідь. У зв'язку з цим співробітники міліції були змушені про всяк випадок для можливої ​​евакуації людей виставити охорону на кожному поверсі готелю. Відмінна ситуація для ВІП-готелю.

А зовсім недавно біля будівлі вже з'явилися будівельні переходи для пішоходів. А це, як знають кияни, зазвичай означає тільки одне - початок будівництва.

Хто посмів? Багатьом очевидно, що все той же, хто до цього вже зруйнував кілька пам'ятників архітектури, щоб поставити "скельце"-готель.

300 євро? А за що?

Вся справа в тому, що середня вартість номера в "Хаятт Рідженсі" становить 300 євро за добу. Бізнес - більш, ніж рентабельний. Особливо, якщо позиціонувати себе п'ятизірковим готелем для багатих людей.

На ділі таке позиціонування провалюється з тріском - мало того, що в пресу регулярно потрапляють історії про крадіжку особистих речей в готелі, людей дивної зовнішності, які стежать за відвідувачами, отруєння іноземців у ресторані готелю. Так і клієнти не люблять готель, безпосередньо описуючи свої ситуації на сторінці "Хаятта" в соціальних мережах.

Бруд, хамський персонал, неповага, відсутність елементарних речей у номері, таргани, порожні пляшки та постійні пропажі особистих речей відпочиваючих - про це пишуть самі користувачі на сторінці "Хаятта".

Рівень явно не відповідає заявленій ціні в 300 євро за ніч. Ну, і як бачимо, самі співробітники готелю не поспішають відповідати на запити ЗМІ. Це говорить про непрозорість і закритість роботи закладу, який позиціонує себе еліт-класом.