На Житомирщині у п’яти населених пунктах Олевського району група науковців виявила цікаві історико-археологічні старожитності, серед яких – давні стоянки, кургани й чавунний дзвін ХІХ століття.

Про це повідомив старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін, йдеться на сторінці музею в Facebook.

"Значний інтерес представляє група стоянок доби мезоліту-неоліту, розташованих на околицях с. Рудня-Озерянська вздовж західного узбережжя озера Корма, яке всохло і перетворилося на доволі велике торфовище. У давні часи ця місцевість приваблювала первісних мисливців і рибалок. Тут, на піщаних пагорбах, території яких місцями нагадують пустелю, зібрані крем’яні знаряддя праці, пластинки, відщепи, а також уламки неолітичного посуду з домішками рослин у глині та прикрашених характерним для того часу орнаментом", - йдеться в повідомленні.

Поблизу сіл Перга та Юрове археологи оглянули стоянки мезолітичної доби, мешканці яких володіли секретами обробки й виготовлення знарядь праці з кварцу.
На території с. Лопатичі та східній околиці с. Зубковичі науковці дослідили кургани епохи бронзи й рештки курганного могильника періоду Київської Русі.
До того ж, у дерев’яному храмі села Зубковичі досі зберігається чавунний дзвін із зображенням святого, виготовлений 1848 року.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Увагу археологів також привернули кам’яні хрести на місцевих кладовищах. Так наприклад, Олександр Тарабукін пише, що на території старовинного кладовища поблизу церкви в с. Лопатичі, крім написів, спостерігається вирізьблене зображення хреста на одноступінчастій голгофі з перехрещеними кістками всередині.

До того ж у західній частині штучної водойми, утвореної на місці колишнього піщаного кар’єру на північній околиці с. Рудня-Озерянська, виявили добре збережений дот часів Другої світової війни.

Нагадаємо, 20 серпня, з'ясувалося, що українські дослідники розкопали в Запоріжжі незвичайне поховання жінки-воїна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", виявлено унікальні скам'янілості черепахи з відсутнім панциром. Вони були знайдені в скельних породах провінції Гуйчжоу на південному заході Китаю. Відзначається, що скам'янілості перебували в шарі, який утворився близько 228 мільйонів років тому.

"Знай.uа" писав, нещодавно китайські вчені знайшли молотки, які були зроблені з кісток тварин.