Коли за столом стоїть ароматне печеня та келих вина, більшість людей почуваються в безпеці. "Ну що тут поганого? Усього потроху".

Але для печінки такі «невинні перекушування» перетворюються на подвійний удар.

Жарке з картоплею та м'ясом, скріншот: Youtube

Проблема над окремих продуктах, саме у поєднанні: жирне м'ясо + алкоголь . Дієтологи говорять про це вже кілька років поспіль, але ми все одно продовжуємо закушувати коньяк щашликом або копченості хапувати пивом. Тим часом у печінки в цей момент починається пожежа.

Вона одночасно намагається нейтралізувати спирт та переробити важкі жири. Це схоже на ситуацію, коли водій однією рукою крутить кермо на льоду, а іншою лагодить мотор на ходу. Якоїсь миті він просто не справляється. Так само і печінка - зношується набагато швидше, ніж має.

Популярні новини зараз

Зміни у зимових канікулах: як будуть відпочивати школярі

Штормити буде сильно і неодноразово: Україну в грудні накриє низка магнітних бур - дати

Нові правила зняття готівки: ПриватБанк повідомив про обмеження

Українців попередили про масові перевірки: додому нагрянуть соцслужби

Показати ще

Медичні дослідження фіксують стабільне зростання неалкогольної жирової хвороби печінки. Навіть у тих, хто п'є рідко. Цьому сприяє звичка поєднувати алкоголь із жирною, смаженою чи копченою їжею. Запалення наростає, обмін речовин порушується, і людина може довго не підозрювати нічого небезпечного — печінка ж не болить. Вона терпить мовчки, поки не стає надто пізно.

Алкоголізм, зображення із вільних джерел

Сигнал про біду приходить вже на пізніх стадіях: постійна втома, тяжкість після їжі, проблеми з вагою, сонливість, іноді свербіж шкіри. Але на цей момент клітини печінки вже страждають від жирової інфільтрації.

Особливо ризиковано таке меню для людей із зайвою вагою. Їхня печінка живе в режимі постійного авралу. Будь-яка вечірка з копченим м'ясом та алкоголем додає навантаження – і рано чи пізно організм починає здавати.

Є ще одна пастка: закушувати солодким. Цукор посилює відкладення жиру у клітинах печінки. І якщо додати до цього п'ятничний алкоголь, то формується ідеальна буря.

Десерт з малиною та смородиною, фото shuba

Лікарі не вимагають відмовляти собі у всьому. Вони кажуть просту, майже банальну річ: поділяйте. Не потрібно, щоб жирне та алкоголь потрапляли в організм одночасно. Дайте печінці паузу – кілька годин чи навіть добу. Це знижує ймовірність запалення та накопичення жиру в клітинах.

Суть у тому, що печінка боїться не окремих продуктів, а їх комбінацій. Саме поєднання запускає патологічні процеси, які довгий час розвиватимуться потай. І лише уважне ставлення до власного раціону здатне захистити орган, який щодня працює без перерви, очищуючи кров, підтримуючи здоров'я та енергію тіла.

Нагадаємо, що будуть гладкими та слухняними: топ-5 фруктів, які впливають на здоров'я волосся.

Ранее мы сообщали, что всю зиму хворіти не будете: нутриціолог назвала топ-5 продуктів, що підвищують імунітет.