Андрій Вороний дожив до 104 років, зберігаючи бадьорість і діяльність. Він встиг побачити світ, але все ж повернувся на малу батьківщину. Його думки були літературно оброблені українським письменником Ярославом Дочинцем і видані у книзі "Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного мудреця Андрія Ворона для довгого і радісного життя".

Читайте Знай в Google News!

пенсіонери, фото: Уніан

1. Потрібно радіти тому, що вас оточує. Навчитися бачити красиве та неймовірне повсюди: в траві, дереву, птахам, тваринам, землі, небу. Якщо дивитися на оточення добрими очима, то тобі відкриється те, що не прочитаєш в жодних книгах.

2. Навчися стояти босоніж на землі хоча б декілька хвилин. Потрібно давати тілу землю, поки вона сама його не покликала.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Показати ще

3. Старайся інколи бувати біля водойм. Вода знімає втому та очищає думки.

4. Потрібно щодня пити чисту воду і не чекати відчуття спраги. У будь-якій місцевості я завжди шукав криницю або джерело, адже це найкращі ліки.

5. Дуже важливо пити воду з джерела і криниці губами. А також, даруйте, справляти малу нужду на землю в полі чи в лісі. Так ваше тіло підживить земна електрика.

6. Ти повинен щодня їсти овочі. На першому місці завжди має бути буряк, а потім квасоля, гарбуз, різні ягоди, морква, томати, перець, шпинат, салат, яблука, виноград, сливи.

7. Найгірша їжа: ковбаса, смажена картопля, печиво, солодощі, консерви, маринади. Найкраща їжа: це крупи, квасоля, зелень. Коли хижак наївся м’яса, він стає ледачим та кволим. А кінь від вівса потім цілий день віз тягне.

8. Їсти потрібно часто, але не великими порціями. Щоб менше хотіти харчів, потрібно багато води та компотів, їсти грубу їжу і сирі овочі. А з вечора четверга до вечора п’ятниці взагалі нічого не їм, п’ю одну воду.

9. Чудове діло — піст. Після кожного посту я стаю молодшим на декілька років.

10. Сонце сходить і заходить – для тебе. Робота вдається після сходу сонця. Звикнеш до цього і будеш міцний тілом і здоровий духом. А мозок краще відпочиває і яснішає у вечірньому сні.

11. В день можна подрімати пів години, щоб кров освіжила мозок. Але ні в якому разі не робити це після їжі, адже тоді кров густа й жир може осідати на судинах.

12. Менше сиди, але спи вдосталь.

Як не дивно, низка журналістів все ж вважає постать Андрія Вороного містифікацією.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, не страшні коронавірус та глобальне потепління, 112-річний японець розкрив секрет довголіття

Як повідомляв портал "Знай.ua", як продовжити життя на 10 років: унікальний експеримент дав шанс мільярдам людей