На етикетках шампунів і бальзамів можна часто прочитати: "Для жирного волосся". Насправді ж не волосся буває жирним, а шкіра голови. Як правило, у власників жирної шкіри голови, жирна і шкіра обличчя. Це спадково і пов'язане з підвищеним рівнем тестостерону, причім, як у чоловіків, так і у жінок. Саме на викид цього гормону сальні залози реагують підвищеним жировиділенням.

Протягом дня себум (від латинського sebum - "шкірне сало") зі шкіри голови плавно спускається по волоссю. Відбувається це через те, що волося часто чіпають чи розчісують, в результаті вже до вечора воно може перетворитися на сальні бурульки.

Ті, у кого жирна шкіра, змушені влаштовувати щоденне "прання" своєму волоссю, щоб завжди виглядати презентабельно. Але чи правильно це?

Експерти дотримуються різного думки з цього приводу. Одні вважають, що жирне волосся потрібно мити щодня, оскільки в противному разі пори заб'ються салом вперемішку з брудом, що лише стимулюватиме випадання волосся і появу лупи.

Інші вважають, що голову не потрібно мити так часто. Адже постійне миття стимулює активність сальних залоз.

То що ж робити власникам жирного волосся: мити їх щодня чи не мити?

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

На це питання відповіла Карина Мхітарян, експерт фірми BIOLAGE.

"Питання здається з одного боку риторичним, з іншого - цю задачу вже давно вирішили. Володарям жирної шкіри голови дійсно краще не мити волосся щодня. Чому? Постійна головомийка, дійсно, прибирає з голови захисну плівку, що складається з себума, а він служить для зволоження шкіри. Втрачаючи вологу, шкіра починає відчувати сухість і запускає роботу сальних залоз в активному режимі", - пояснила експерт.

Щоб втихомирити розбурхані сальні залози, потрібні спеціальні засоби для шкіри голови.

Це шампуні, бальзами, маски з відповідною позначкою, у складі яких присутній цинк, глина, ментол, рослинні екстракти, які заспокоюють сальні залози і скорочують виділення себума.

З ними в тандемі йдуть зволожуючі компоненти або цілі комплекси, які не дають шкірі голови пересихати. За текстурою ці засоби дуже легкі.


1. Живильнийшампунь Moist Diane Botanical Refresh Diane. 2. Шампунь з маслом жожоба і екстрактом білого чаю Londa Professional. 3. Шампунь "Відновлення та детокс" Dove Nourishing Secrets. 4. Шампунь для волосся Sebovalis Sesderma.

За словами експерта, раз на тиждень, як і для обличчям, шкірі голови потрібне глибоке очищення.

Для цього потрібно використовувати спеціальні пілінги з легким абразивом для шкіри голови. Вони допоможуть позбутися від плівки, яка утворюється при змішуванні шкірного сала із засобами стайлінгу, адже шампунь дуже часто її промити не в змозі.

1. Заспокійлива маска Keraplant Lisap Milano. 2. Детокс-шампунь для волосся і шкіри голови Dercos Nutrients VICHY. 3. Маска-бальзам для волосся Hair Seasons Aroma Syrups Ice Polaris від DEMI Professional. 4. Шампунь OBLIVION Clarifying Shampoo R + Co.

Експерт також радить на перших порах, поки ви налаштовуєте роботу сальних залоз, використовувати сухий шампунь, щоб на наступний день після миття волосся не виглядало брудним.