Досліджуючи мутації у риб, вчені виявили фермент, який сприяє їх статевої функції і працює як статевий гормон. Це відкриття, за словами дослідників, в майбутньому може посприяти лікуванню безпліддя у людей. Про це повідомляє knife.media.

Канадські біологи з Оттавського університету спільно з колегами з Інституту гідробіології Китайської академії наук змінили гени у риб даніо і спостерігали, як це відіб'ється на паруванні. Так, в одному з дослідів дослідники встановили, що зміна пептиду секретогранина-2 призводило до того, що цілком здорові самці переставали "доглядати" самками і не запліднили їх ікринки. Хоча зазвичай, через пару хвилин після зустрічі самець пливе за самкою і запліднює її ікру відразу після того, як вона її викине у воду. В модифікованих біологами особин запліднення відбувалося тільки в одному з десяти випадків.

Риба, ілюстративний скрін з відео

Уточнюється, що секретогранин-2 – це великий білок, який необхідний для нормальної роботи клітин мозку і для контролю таких функцій організму, як ріст і розмноження. І цей білок присутній не тільки у риб, але і в інших тварин і у людини теж. Вчені виявили, що він може бути розділений на частини спеціальними ферментами, і що один невеликий фрагмент, званий пептидом секретоневрина, важливий для стимуляції статевої функції.

Дослідникам вдалося частково відновити репродуктивну функцію у генетично модифікованих риб за допомогою одноразової ін'єкції пептиду секретоневрина. Дослідники вважають, що пептид діє на клітини мозку та гіпофіза, збільшуючи вивільнення гормонів. "Ми виявили нові гени, які регулюють репродукцію, а пептид секретоневрина сам по собі є новим гормоном", — заявляють вчені.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, дієтологи підказали ефективний продукт для схуднення.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що стереотипи про старіння які краще ігнорувати.

Також портал "Знай.ua" писав, які звички наближають нас до старості.