Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 змушує національні уряди шукати все нових способів узяти ситуацію під контроль, і масові скринінги населення на наявність антитіл до інфекції випробовуються як один з можливих механізмів. Так, міністр охорони здоров'я Великобританії Метт Хенкок розповів про перші результати тестування жителів країни на антитіла до коронавірусу. Як вдалося встановити після перших 40 тисяч перевірок, у цілому по країні 5 відсотків людей мають відповідні антитіла, а в Лондоні - аж до 17 процентів (при офіційній кількості хворих у 0,37 відсотка населення). Тим не менш, вчені не роблять надто оптимістичних висновків з цих даних - наявність антитіл ще не гарантує наявності стійкого імунітету.

Про це написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook український підприємець і блогер Олександр Деркач.

Бізнесмен і публіцист зазначив, що в Іспанії були отримані схожі дані, а також розповів про наступні плани влади Сполученого Королівства: "Британці планують продовжити це тестування в широких масштабах. Для цього у компаній Abbot і Roche закуплено 10 мільйонів тестів. Вони дуже точні і прості у використанні, їх не потрібно обробляти в лабораторії і результат вони показують через 20 хвилин. До 1 червня планується в день проводити до 200 тисяч таких тестів".

Однак Деркач наголошує, що антитіла - це лише часткове свідчення про наявність імунітету.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Показати ще

"Чи є наявність в організмі антитіл до вірусу свідченням того, що людина вже перехворів в минулому, і запорукою того, що він вже не захворіє в майбутньому? Вчені кажуть, що ні, не є. Це лише свідчить про те, що він або хворий зараз, або у нього був контакт з вірусом раніше. На сьогодні критичною дозою частинок вірусу, після якої людина захворює, вважається 1-2 тисячі. Якщо потрапляє менше, організм їх перемагає, не доводячи до хвороби і теж виробляючи антитіла. Чим більше потрапляє після порогового значення, тим важче протікає хвороба. Тому серед медиків так багато хворих і загиблих. Поки кількісно оцінити зв'язок між наявністю антитіл і імунітетом неможливо. Мало даних. Тому ставлення фахівців до ідеї "паспортів здоров'я" на основі тестів на антитіла досить скептичне", - стверджує Деркач.

Таким чином, антитіла формуються не лише у тих, хто перехворів - але й в тих, хто мав лише мінімальний контакт зі збудником. Більше того, наявність антитіл до COVID-19 не гарантує стійкості до цієї хвороби, тому радіти рано навіть знаючи про завищені цифри смертності.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Дворічний малюк пережив клінічну смерть і впав у кому через вірус, моляться навіть медики - "серце запускали 12 хвилин".

Як повідомляв портал Знай.ua, Лікаря з Франківська скосив вірус, ніхто не допоміг - лікувалася вдома за жебрацьку зарплату.

Також Знай.ua писав, що Кличко повідомив про 3 нових спалахи Covid-19 – заклади закрили на карантин.