Доктор Євген Комаровський дав 10 порад, які знадобляться у випадку, якщо ви помітили на вулиці дим. Слід пам'ятати, що він правильного реагування у подібних випадках залежить здоров'я і навіть життя вас і ваших рідних.

Поради доктора Комаровського:

1. Необхідно скоротити час перебування поза межами приміщення. Якщо якась необхідність все-таки змусила вас вийти з дому — уникайте фізичних навантажень, дихайте носом і не робіть глибоких вдихів. По можливості слід закривати волосся головним убором.

Доктор Комаровський, скріншот YouTube

2. Відкладіть ранкові пробіжки до кращих часів.

Популярні новини зараз

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

3. Увійшовши в будинок, відразу переодягніться і прийміть душ.

4. І приміщенні слід абсолютно все позакривати — двері, вікна і балкони. Включити кондиціонер або побутовий очисник повітря за наявності. Останній непогано було б у такому випадку придбати спеціально. Якщо у вашому регіоні дим за вікном з'являється регулярно — включити в план обов'язкових покупок очищувач повітря. Однак не варто втрачати почуття міри, оскільки завжди можна виглянути на балкон і визначити, де легше дихати — в будинку або на вулиці. Якщо на вулиці легше — йдіть гуляти і не забудьте провітрити приміщення.

5. У будинку підтримувати нормальну відносну вологість повітря 40–70 %. Слід пам'ятати, що у сухому повітрі ви постійно вдихаєте пилові частки, а в повітрі нормальної вологості вони осідають на підлогу. Вологість підтримується наступними способами: включити зволожувач, помити підлогу, відкрити закритий акваріум, походити по будинку з пульверизатором, розвісити вологі рушники тощо.

Вода, скріншот: YouTube

6. Здатність дихальних шляхів зупиняти і видаляти небажані речовини, які знаходяться у вдихуваному повітрі визначається станом слизових оболонок, які ні в жодному разі не повинні пересихати! Тому треба багато пити і регулярно закапувати ніс сольовими розчинами. Найпростіше розвести 1 чайну ложку солі в 1 літрі кип'яченої води і отриманим розчином регулярно зволожувати доступні слизові оболонки: капати в ніс, протирати очі, полоскати рот.

7. Уникайте будь-яких дій, здатних додатково зіпсувати повітря, — не треба смажити рибу, запалити ароматичні свічки і каміни. З цієї ж причини по можливості віддайте перевагу електричну піч газової. Відкладіть на потім прибирання з використанням пилососа. Мужика з сигаретою — гнати з дому поганою мітлою, радить Комаровський.

8. Якщо у вас чи вашої дитини є хронічні хвороби легень (наприклад, бронхіальна астма), обговоріть з лікарем необхідність додаткового прийому ліків чи корекцію доз.

Євген Комаровський, скріншот з відео

9. Не намагайтеся самостійно боротися з наслідками вдихання диму (кашель, чхання, кон'юнктивіт) за допомогою таблеток. Особливо небезпечні будь-які "ліки проти кашлю". Багато кашляєте — багато пийте, і зверніться до лікаря.

10. Маска, яка здатна реально захистити, коштує величезних грошей і купити її дуже складно. "Більшість паперових і тканинних масок, а також будівельні респіратори можуть зупинити лише великі пилові частинки, але знешкодити дим вони не в змозі. Їх застосування — це психотерапія: мовляв, "я себе рятую". Тим не менш марлева маска, змочена водою, є реальним способом зволоження слизових оболонок, і її застосування поза приміщення цілком доцільно.", - зазначає Комаровський.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Комаровський порадив ефективний засіб для миття рук — краще, ніж мило. Доктор Євген Комаровський розповів, як очистити руки, якщо немає з собою мила

Як повідомляв портал "Знай.ua", чи переносять комарі коронавірус – Комаровський дав українцям однозначну відповідь. Доктор Євген Комаровський традиційно відповів на запитання про коронавірус

Також "Знай.ua" писав, з собакою гуляти можна, а з дитиною — ні, у МОЗ пояснили найбільш суперечливу заборону. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що парки закрили для відвідування в період карантину