В Україні набрав чинності новий наказ щодо змін у переліку медичних протипоказань до вакцинації. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я. Оновлення документу відбулося згідно зі світовими рекомендаціями та передовими практиками.

"Потреба оновити цей документ відповідно до світових рекомендацій та передових практик назріла давно, адже у старій версії протипоказання часто були недостатньо клінічно обґрунтовані", –йдеться на сайті центру. Центр громадського здоров'я

Щеплення проти грипу, фото: novograd.city

Тепер оновлений перелік протипоказань до щеплення враховує сучасні міжнародні рекомендації ВООЗ, CDC, настанови американської асоціації інфекціоністів, узгоджені з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями щодо профілактичних щеплень під час різноманітних клінічних станів з урахуванням доказової бази.

Абсолютні протипоказання до вакцинації:

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу

Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Показати ще
  • наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини;
  • вагітність — протипоказано введення живих вакцин (наприклад, КПК);
  • тяжка імуносупресія/імунодефіцит — протипоказано введення живих вакцин;
  • гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0° C- протипоказання для рутинної вакцинації.

Вакцина, фото: bzv.org.ua

Особи з гострими захворюваннями з лихоманкою вище 38,0 С можуть бути вакциновані після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Виняток становлять реконвалесцент кору та реконвалесцент вітряної віспи. У цих випадках потрібно відкласти введення живих вакцин на 4 тижні від початку захворювання.

Також не є протипоказанням до вакцинації незначні порушення стану здоров'я, як прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без, які часто зустрічаються у дітей перших років життя. У новому документі також вказані особливості вакцинування людей з можливою алергією до компонентів вакцини, а також вагітних та годуючих мам.

Календар щеплень, ілюстрація: moz.gov.ua

Нагадаємо, Україну накриє найпотужніша за 15 років епідемія грипу: медики пояснили, хто у зоні ризику

Як повідомляв портал "Знай.ua", Комаровський запропонував план по вигнанню дифтерії з України: одним щепленням не обійтися

Також "Знай.ua" писав, що грип, дифтерія та кір відкрили другий фронт: у МОЗ оголосили оперативні дані