Терміном "рак" описують понад 200 різних захворювань, при яких звичайні клітини починають ненормально розмножуватися, формують пухлину, яка вирізняється швидкими темпами зростання, і можуть заражати сусідні органи.

Онкологічні захворювання досі залишаються однією з головних причин смертей в усьому світі навіть попри те, що рівень смертності від раку помітно знижається вже чверть століття.

Статистика онкологічних захворювань

У 2018 року рак діагностували майже у 18 млн осіб, з яких майже в 5 млн випадків хворобу можна було виявити на більш ранній стадії. Голова Союзу за міжнародний контроль над раком Кері Адамс наголошує на тому, що раннє лікування раку є набагато ефективнішим:

"Ми хочемо, щоб люди знали: багато видів раку піддаються лікуванню і навіть повністю виліковні, особливо якщо якомога раніше виявити хворобу і почати терапію", - підкреслює Кері Адамс. Кері Адамс

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Саме тому важливо регулярно проходити обстеження. Осередок захворювання може розташовуватися в будь-якому органі й набувати різних форм. Однак є певні симптоми і тривожні ознаки, помітивши які, варто якомога швидше звернутися до лікаря.

Ретельна перевірка родимок знизить ризик захворіти на рак

Приводом для занепокоєння та термінового обстеження у лікаря можуть слугувати:

  1. Незвичайні вузлики тканини, здуття та припухлості. Особливу увагу потрібно звертати на шию, яєчка у чоловіків і молочні залози у жінок і також на пахвові западини й пам'ятати, що ракові пухлини найчастіше безболісні.
  2. Затяжний кашель, задишка або труднощі при ковтанні.
  3. Зміни у звичній роботі кишківника. Привернути увагу повинні раптові запори або часті напади діареї, особливо зі слідами крові.
  4. Несподівані кровотечі — включаючи невеликі виділення крові з піхви, прямої кишки, включення крові в сечі або мокроті при кашлі.
  5. Безпричинна втрата ваги. Причиною різкої втрати ваги також може бути серйозне порушення роботи щитоподібної залози або розвитку діабету.
  6. Хронічна втома і катастрофічна нестача енергії на звичні речі — попри нормальний здоровий сон.
  7. Незрозумілий біль — будь-якого характеру і періодичності.
  8. Поява нових родимок або трансформація вже наявних.
  9. Проблеми при сечовипусканні.
  10. Незвичайні зміни грудей
  11. Втрата апетиту.
  12. Незагойна виразка або інша рана — особливо в роті.
  13. Хронічна печія або інші регулярні розлади травлення — нудота, блювота, здуття живота тощо.
  14. Рясне потовиділення в нічний час.

Регулярне обстеження в лікаря допоможе виявити захворювання на ранній стадії

Рекомендації фахівців для зниження ризику ракових захворювань

Причинами появи раку можуть бути генетична схильність або зовнішні чинники, серед яких іонізуючі випромінювання, речовини-канцерогени або хвороботворні організми. Експерти ВООЗ дають поради, щоб суттєво знизити ризик онкологічних захворювань:

  1. Уникайте куріння і тютюнового диму. Паління або жування тютюну може стати причиною не тільки раку легенів, але і раку гортані, простати, підшлункової залози, нирок, сечового міхура та інших органів.
  2. Безпечний секс і медичні процедури. Віруси, які можуть збільшувати ризик розвитку деяких видів раку, передаються статевим шляхом, а також через кров.
  3. Регулярно проходьте перевірку. В ідеалі — кожні пів року.
  4. Вакцинуйтеся. Щеплення від гепатиту, вірусу папіломи людини й інших захворювань суттєво знижують ризик виникнення деяких видів раку.
  5. Здорова дієта і активний спосіб життя. Збалансований раціон з великою кількістю овочів і фруктів, хороший режим сну і хоча б невеликі регулярні фізичні навантаження допоможуть вам підвищити імунітет і уникнути безлічі хвороб.

Жанна Фріске

Як відомо, зараз бореться із раком головного мозку відома російська акторка Анастасія Заворотнюк. Такий же діагноз лікарі поставили Жанні Фріске — на жаль, внаслідок хвороби співачка померла у червні 2015. Повідомлялося, що почалось все зі звичайного головного болю, на який артистка спершу не звертала особливої уваги та приймала таблетки.

Непокоїтися Фріске почала тільки тоді, коли біль значно посилився. Крім того, співачка почала дуже багато спати із заштореними вікнами, у неї почали підкошуватися ноги й одного разу вона втратила свідомість на вулиці. Аналізи показали пухлину головного мозку.

Лайма Вайкуре розповіла про рак молочної залози

Про складну боротьбу з онкологією розповіла співачка Лайма Вайкуле. На той час про рак молочної залози знала лише вона і її чоловік, вони разом стійко боролися з недугою. Співачка зізналася, що прогнози у неї були не надто хорошими, та все ж хвороба відступила.

Не оминула біда і відомого артиста Микиту Джигурду. Актор розповів, що у нього між хребтом і куприком виявили пухлину розміром з куряче яйце. Джигурда заявляв, що рак він подолав голодуванням.

Микита Джигурда

Нагадаємо, раніше показали розкішний особняк онкохворої Анастасії Заворотнюк

Як повідомляв портал "Знай.ua", онколог повідомив про необоротні процеси у Заворотнюк

Також "Знай.ua" писав, що давній друг Заворотнюк розповів, чого потребує акторка та попросив молитися за неї